Erg leuk en verrassend: de vele tips die ik via mail en social media van jullie kreeg op mijn oproep voor budget en besparingstips.

In deze aflevering deel ik er een aantal met je op het gebied van boodschappen doen en koken. In de volgende aflevering volgen nog meer tips.

En….stuur vooral jouw tips in, want wie niet rijk is moet slim zijn!!

Boodschappen

– Ik kijk naar alle aanbiedingen loop even door naar alle winkels tevens goed voor de lichaamsbeweging scheelt enorm in de prijs. -Thea Boerrigter

-De Jumbo heeft een bak met 70 procent korting ga ik elke dag even kijken. Je kunt soms eten voor €1,50 met zijn tweetjes. -Thea Boerrigter

– Ik heb zo’n glazen plaat/schrijfbord in de keuken hangen waarop ik bijhoud wat er in de vriezer zit en hoeveel porties. Dan zie je makkelijker wat je nog hebt en wat je er eventueel bij zou moeten kopen voor een volledige maaltijd. -Jody Mijts

– En de app Scoupy is ook een tip: dan krijg je heel veel korting of vaak ook producten gratis als je de kassabon inscant. – Jody Mijts

-Kopen wat er in seizoen is. Een eenvoudige leuze die niet alleen geldig is voor fruit en groenten maar ook voor vis. -Anke Moreel

-Koken met basisproducten, geen bewerkte levensmiddelen kopen. Naar de markt gaan en de goedkoopste groentekraam opzoeken. Sowieso kopen op de markt en regelmatig gaan zodat je de mensen leert kennen en koopjes kunt vinden. -Sophie van Wijnen

– De toko en Turkse winkel zijn ook handig. Veel grootverpakkingen van wat bij de supermarkt veel duurder is. -Sophie van Wijnen

-Koop geen voorgesneden groenten. -Nathalie de Weerd

– Mijn belangrijkste bespaartip is plannen, plannen en plannen. Ik maak 1x per week een planning voor de hele week en doe alle boodschappen in 1 keer. -Wendy van den Berg -Heyer

– Voor mij is online boodschappen doen de beste besparing…als ik naar de supermarkt ga dan kom ik altijd met meer thuis dan wat op mijn boodschappenlijstje staat. -Petra Hafkamp

Koken

– De olie voor pannenkoeken doe ik niet in een schaaltje zoals jij beschrijft in aflevering 1,  maar door het beslag. Liesbeth Oerlemans

-Hoe kom ik verrassend uit de voorraadkast? Voeg koffie toe aan een specerijenmengsel met rozemarijn en knoflook om vlees (zoals rollade) of groente (zoals aubergine of pastinaak) mee in te wrijven en te marineren: bijzonder, restaurantwaardig en toch geen aanslag op je portemonnee. Koffiemarinade maak je zo: 2 tl gemalen koffie, 2 tl cayennepeper, 1/2 tl gemberpoeder, 1/2 tl gerookte paprikapoeder, 1 tl gedroogde oregano, 1 tl korianderpoeder, 2 el bruine suiker, 1 tl geraspte mierikswortel of mosterd, 1 el tomatenpuree, 1 el witte wijnazijn.

Meng alle ingrediënten tot een fijne rub en wrijf daarmee je vlees of groente in. Laat 30 minuten marineren. -Sandra Pilkes

Voor wie (wel) vlees eet kreeg ik van Gereon de Leeuw en Lizet Kruyff de volgende tips:

-Koop een goede kip en gebruik hem voor drie gerechten: een keer in de oven, trek bouillon van de botten bouillon voor soep en ragout. -Gereon

– Veel keer met één kip doen! Koken met ui, wortel, selderij, stukje gember, foelie, laurier, peperkorrels. Dan kip uiteennemen. Borstjes apart bereiden, poten apart bereiden, wat er dan nog rest eventueel in de soep of in een ragout of pilau. Bouillon is vaak genoeg voor twee pannen soep. Wanneer je ‘slow’ gaart dan krijg je een heerlijke gelei-achtige bouillon. -Lizet

-Recepten veranderen zodat je dure ingrediënten kunt vermijden (pijnboompitten vervang ik nog steeds door een combinatie van zonnebloempitten en pepita of meer vet dan in het recept staat. -Sophie van Wijnen

-Zelf traktaties maken ipv ‘lekkere dingen’ kopen. Bv no knead bread, simpele koekjes, mueslireep-achtige baksels (ook weer met vervangingen). Soep, groentesaus en peulvruchten kook ik altijd in grote porties. Resten bewaar ik in oude jampotten in onderdelen, dus niet de complete maaltijd maar bonen, groente, pasta/aardappel/rijst apart zodat ik er iets nieuws van kan maken. -Sophie van Wijnen

– Ik plan zelfs het koken met restjes. Ik maak bijvoorbeeld gehakt met ui, wortel, bleekselderij etc. Daarvan gebruik ik de helft voor een pastasaus (passata, prei etc erbij) en de rest een andere dag voor burritovulling (bonen, paprika etc erbij). Ik maak ook regelmatig heel veel en vries dan porties in. Hierdoor heb je eigenlijk nooit restjes. Brood bak ik zelf en vries als plakken in. Dan hou je nooit brood over. Zo kun je uren doorgaan maar de kern is voor mij dus plannen. Wendy van den Berg-Heyer