Ik kreeg een doosje aalbessen van Berry Brothers opgestuurd in de foodybox kerst van De kroon op het werk. Daardoor dacht ik opeens aan de salade die ik zomers vaak maak en die door zijn frisgroene uiterlijk met rode besjes perfect perfect bij kerst past. Het recept is losjes gebaseerd op een recept uit Evergeen, de Scandinavische groentekeuken van Mikkel Karstad (2020, Uitgeverij Terra)

Broccoli salade met aalbessen en gemarineerde

4 personen

1 grote broccoli

1 1/2  el  agave- of ahornsiroop

3 el appelazijn

Zout en peper

4 el extra vierge olijfolie

1 rode of witte ui, fijn gesnipperd

100 gr aalbessen, gerist

*Was de broccoli, laat goed uitlekken. Schil de steel en snijd de hele broccoli met een scherp mes in kleine stukjes van verschillende omvang.

*Roer agave- of ahornsiroop, azijn, zout, peper en olie tot een dressing. Doe de fijngesnipperde ui in de dressing. Laat 10-15 minuten op smaak komen.

*Giet de dressing over de broccoli en schep samen met de aalbessen goed door elkaar.

*Serveer meteen of laat een poosje op een koele plaats staan zodat de smaken in kunnen trekken en de broccoli iets zachte wordt.