Kruisbessenjam met rozen en appel

Jaren geleden kreeg ik van een lieve vriendin een kruisbessenstruik. Ik spitte een gat in de grond en zette de plant erin. Het jaar daarop tilde ik bij toeval een tak op omdat de struik inmiddels uitgegroeid was en alle kanten op groeide. Tot mijn verrassing hingen daar – als kleine lampjes – kruisbessen aan. Ik plukte ze en had een schaaltje vol. Lekker, zuur en met een knapperig velletje.

Het jaar daarop had ik een groter schaaltje en gisteravond plukte ik een grote schaal vol. Wat kun je trots zijn op iets wat je zelf laat groeien en plukt. En daarvoor hoef je geen grootgrondbezitter of plattelandsbewoner te zijn. Ik woon in Amsterdam en heb een achtertuin.

Vanmorgen heb ik gelei van die kruisbessen gemaakt. Dan heb ik van het najaar als de regen tegen de ramen slaat nog een zonnige herinnering. Omdat de rozen in mijn tuin ook weelderig bloeien plukte ik twee handen vol rozenblaadjes. Ik las laatst ergens dat je rozenblaadjes voor jam of vruchtensap kunt gebruiken. Het appeltje op de schaal dat mij verwijtend en inmiddels gerimpeld aan lag te staren mocht ook meedoen en zo maakte ik drie potjes kruisbessengelei met rozen en appel.

Hier lees je hoe ik dat deed. Het gewicht is gebaseerd op wat ik plukte, pas de verhoudingen aan naar wat jij hebt.

Kruisbessengelei met rozen en appel

485 gr kruisbessen, afgespoeld

Sap van een ½ citroen

1 appel, geschild zonder klokhuis en in blokjes

2 handen rozenblaadjes, afgespoeld

75 ml water

260 gram geleisuiker speciaal (is minder zoet)

3 schone potjes

*Doe de kruisbessen, citroensap, appel, rozenblaadje en het water in een pan en roer door elkaar. Breng aan de kook.

*Laat 8-10 minuten koken tot de bessen en de appel zacht zijn en uit elkaar vallen.

*Zet een bolzeef op een grote kom en giet de kruisbessenmassa erin. Laat uitlekken en roer met een pollepel zodat er zoveel mogelijk sap uitkomt.

*Meet het sap af, ik had 450 ml en voeg naar verhouding (dat lees je op het pak geleisuiker) suiker toe. Roer goed door en breng in een pan aan de kook. Kook 1 minuut door en giet de jam in schone potjes.

*Draai het deksel stevig aan, zet de potjes 5 minuten op hun kop om vacuum te trekken en schrijf in je mooiste handschrift een etiketje.