Mijn appeltaart- recept

Mijn kinderen vragen er altijd om: bak je appeltaart? Mijn visite gaat er van uit dat ik op verjaardagen appeltaart bak. Toen ik een keer andere taarten had gemaakt, was het commentaar en de teleurstelling dan ook groot.

Het recept komt uit Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen. Mijn eerste kookboek uit 2010. Het jaar daarvoor bracht ik mijn eerste boek (non-fictie) Het mysterie van de reuk uit. Daarin vertel ik welke invloed geur op je leven heeft en wat het inhoudt als je niets kunt ruiken en daardoor bijna niks kan proeven. Dat heet officieel Anosmie, en dat heb ik sinds mijn vierde jaar. Ik sprak voor dat boek veel mensen, die zich bezighouden met ruiken, geuren en onderzoek daarnaar. Maar ik sprak ook veel mensen die net zoals ik hun reuk volledig kwijt waren. Het verschil tussen hen en mij was dat ze hun reuk op latere leeftijd kwijt waren geraakt en daardoor écht beseften wat ze misten. Ze waren niet alleen hun reuk maar ook een groot deel van hun levenslust en -vreugd kwijt. Met ruiken is het echt zo dat je pas weet wat je mist als je het kwijt bent.

Omdat de mensen die ik sprak zonder reukvermogen geen plezier meer aan eten beleefden, besloot ik om voor hen een folder met recepten te schrijven. Want ik beleefde wél veel plezier aan eten, sterker nog: ik kon aan weinig anders denken. In die folder zou ik mijn beproefde recepten schrijven dan hadden zij een handvat. Die folder werd een boek. Hoewel het al jaren uitverkocht is krijg ik er nog regelmatig mail over.

Lang verhaal kort, deze appeltaart komt uit dat eerste kookboek. Omdat ik altijd hoorde hoe lekker zelfgebakken appeltaart ruikt. En omdat ik mijn kinderen heel graag een geurige jeugd mee wilde geven. Zodat ze later als ze bijvoorbeeld appeltaart roken aan thuis zouden denken.

Mijn appeltaart is net even anders door zure cranberries en knapperige noten. Ik vind hem de állerlekkerste.

Ik hoop jij ook.

Op elke verjaardag heb ik zelfgebakken appeltaart en een huis dat naar appeltaart geurt. Een appeltaart maken is best veel werk. Mijn geheim? Ik maak hem soms wel een maand van tevoren en vries hem rauw in (inclusief het eigeel waarmee de bovenkant wordt bestreken). De avond voordat ik hem nodig heb, haal ik hem uit het vriesvak en ik laat hem ’s nachts op het aanrecht ontdooien. De volgende morgen bak ik de taart op een iets lagere temperatuur dan ik anders doe, omdat de taart sneller bruin wordt dan wanneer hij niet ingevroren is geweest.

200 g roomboter

1 ei

160 g witte basterdsuiker

300 g zelfrijzend bakmeel

snufje zout

75 g geschaafde amandelen

1 kg zacht zure appels, zoals elstar, jonagold of goudrenet

3 eetlepels citroensap

3 tl kaneel

50 g suiker

50 g gedroogde cranberry’s

25 g rozijnen

paneermeel

abrikozenjam

*Vet een springvorm van 24 centimeter in met boter.

Het is handig om ruim van tevoren de boter uit de koelkast te halen om deze op kamertemperatuur te laten komen, maar zelf vergeet ik dat soms. Maak in dat geval de boter zacht in de magnetron op de ontdooistand.

*Breek het ei en klop het los.

*Roer de boter met de basterdsuiker tot een romig geheel. Zeef het bakmeel erboven en voeg twee derde van het ei en een snufje zout toe. Kneed met de hand of met de mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg. Vorm er een bal van en leg deze minstens een halfuur in een plastic zak of in folie in de koelkast.

*Verwarm de oven voor op 180 ºC.

*Rooster in een droge koekenpan het amandelschaafsel lichtbruin.

*Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kleine blokjes. Schep het citroensap, de kaneel, de suiker, de cranberry’s, de rozijnen en twee derde van de amandelen erdoor.

*Bekleed de bodem en de randen van de springvorm met twee derde van het deeg. Strooi een laagje paneermeel over de bodem om het vocht uit de appels op te nemen. Doe het appelmengsel in de vorm en bestrooi met het overgebleven amandelschaafsel.

*Vorm van het achtergehouden deeg rolletjes en leg deze in ruitjevorm over de taart. Druk de randjes stevig aan. (Variatie verkruimel het deeg over de vulling, dan krijg je een kruimellaag.) Bestrijk de taart met het overgebleven ei.

*Zet de vorm in het midden van de oven en bak hem in 75 minuten gaar en bruin. Controleer halverwege of het niet te hard gaat. Dek zo nodig af met aluminiumfolie.

*Bestrijk de nog warme taart met abrikozenjam.