(Verscheen 17 mei in dagblad Trouw)

IJs, ik ken maar weinig mensen die er niet van houden. Het koele mondgevoel, het romige, het zoete of het frisse van sorbetijs: ik ben dol op ijs.

Natuurlijk is het ene ijs lekkerder dan het andere. Mijn moeder doet een moord voor een ijsje van ‘Van der Linde’ op de Nieuwendijk in Amsterdam: ijs waarvan de helft uit lekker dikke slagroom bestaat.

Misschien is het wel omdat mede-oprichter en ijsmaker Ben Cohen van Ben & Jerry’s ook niet kan ruiken, dat ikzelf hun ijs zo lekker vind. Verrassende smaken, met veel structuur erin. Dat is een belangrijk aspect als je niet kunt ruiken en daardoor bijna niks proeft: dat er iets te voelen valt.

Zelf ijs maken is niet moeilijk. Ooit kreeg ik van een vriendin een ijsmachine die bij haar werkeloos in de kelder stond. Ik nam hem gretig aan, om er bij gebruik achter te komen dat dat vooral een hoop gedoe is. De schijf die ik eerst in moest vriezen, het ijs dat ik er telkens weer vanaf moest schrapen. Niks voor mij. Ik deed hem ook weer weg; zette hem voor de deur met een briefje erop: neem maar mee. Al snel belde een mevrouw aan met twee kinderen aan haar zijde. Ze had de ijsmachine in haar hand en vroeg ‘doet ie het nog?’ Ze nam hem blij mee.

Sindsdien maak ik nog steeds ijs, zónder ijsmachine, met behulp van de vriezer en mijn keukenmachine. Vaak van bevroren overrijpe bananen of ander rijp fruit. Ideaal voor als u kinderen heeft die geen fruit willen eten en graag zoet willen.

Vandaag geef ik u het recept van romig bananen-chocoladeroomijs. Ik schep er grote brokken chocolade door, maar geroosterde kokos, noten of koekkruimels zijn ook lekker.

Ingrediënten voor 500 ml (1-4 personen)

• 4 overrijpe bananen, gepeld
• 75 milliliter romige kokosmelk, uit een pakje van 200 ml
• 2 eetlepels agave- , ahornsiroop of keukenstroop
• 2 eetlepels cacaopoeder
• 50 gram extra pure chocolade, in grove, ongelijkmatige stukken gehakt

Bereiding

Begin een paar uur, of de avond ervoor door de bananen in plakjes te snijden en deze in een diepvriesdoos van een liter in te vriezen.

Doe de plakjes bevroren banaan in de keukenmachine. Maak de plakjes die aan elkaar geklonterd zijn los. Voeg kokosmelk, agavesiroop en cacaopoeder toe en pureer tot het een romig geheel is. Schraap de wanden tussendoor schoon. Doe het mengsel in de diepvriesdoos waarin u eerder de banaan invroor. Schep met een lepel de chocoladebrokken erdoor.

U kunt het ijs meteen eten: het lijkt nu op softijs. Of u vriest het nog even kort in, waardoor het steviger wordt. Geniet!