Supersnelle haver-rozijnkoekjes met talloze variaties

Deze haverkoekjes zijn snel gemaakt en bevatten geen ei. Ei kun je -heel bijzonder- in bakwerk vervangen door lijnzaad dat je weekt in water. Het wordt een gelachtig mengsel dat je koekjes een goede binding geeft. Voeg je liever ei toe? Neem dan voor deze koekjes 1 ei.

Ze zijn lekker en lijken een beetje op mueslirepen. De volgende keer voeg ik nog iets minder zoet (agavesiroop) toe. Op Instagram waar ik een foto van deze koekjes plaatste opperde iemand om er nog wat gesmolten chocolade over heen te drizzelen, dat is uit de losse pols erover heen druppelen. Ook kun je met de meelsoort, rozijnen en de zoetstof variĆ«ren: ik nam agavesiroop, maar ahornisiroop, (appel)stroop of honing kan uiteraard ook. Ik noem ze daarom haver-rozijn experimenteer koekjes

Zo maak je ze:

Voor 12 stuks

1 el gemalen lijnzaad, losgeroerd met 3 el koud water

100 gram boekweitmeel (of een ander meelsoort naar keus)

1 tl bakpoeder

Snuf zout

1 tl gemalen kaneel

1 tl vanille extract

120 gram havermout (ik nam de goedkoopste soort)

60 ml olie

60 ml agavesiroop (of honing, (appel)stroop, ahornsiroop)

100 gram rozijnen (of abrikozen, dadels of vijgen in stukjes)

*Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.

*Doe alle ingrediƫnten in een ruime kom en meng grondig door elkaar.

*Maak met je handen of met een lepel 12 kleine bergjes die je iets platter drukt.

*Bak in het midden van de oven in 12-15 minuten bruin en gaar. Laat afkoelen op een rooster.