Tahoeburgers met smaak

verscheen 26 april 2022in Trouw

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Laatst reed ik over de A1, ter hoogte van afslag Apeldoorn zag ik een veewagen volgepropt met varkens op weg naar het slachthuis. De treurnis van de aanblik bracht me terug in de tijd.

We waren op vakantie op de Veluwe. Mijn ouders, broer, zusje en ik. Wij maakten lange fietstochten en ’s avonds speelden we badminton in de ondergaande zon. Tijdens een fietstocht nabij Apeldoorn kwam er een vrachtwagen naast ons fietspad rijden, volgepakt met luid knorrende varkens. Ik vroeg : ‘waar gaan die varkens naar toe?’ ‘Hier, naar het slachthuis’, was het antwoord. Ik zag de toerit naar de dood. Een lege vrachtwagen kwam ons tegemoet gereden.

Als een Greta Thunberg avant la lettre liet ik mijn fiets vallen en ging op de oprit zitten, een naderende vrachtwagen de toegang belemmerend. Al snel klonk getoeter, gevolgd door een opengedraaid zijraampje en harde woorden die al snel in geschreeuw overgingen. Mijn vader geneerde zich dood voor zijn actievoerende dochter en begon met de chauffeur mee te schreeuwen. Mijn broer en zusje stonden aan de kant te joelen, er gebeurde eindelijk iéts op deze vakantie!

about:blankhttps://acdn.adnxs.com/dmp/async_usersync.html

Mijn moeder begreep dat bemiddelen en compromissen sluiten de enige uitweg zou zijn. ‘Nee ik ga niet weg! Het is zielig!’, huilde ik inmiddels overstuur. Pas toen mijn moeder beloofde dat wij geen vlees meer zouden eten liet ik me wegtrekken door mijn vader. (We aten om precies te zijn twee weken geen vlees, toen hield mijn vader het niet meer uit en smeekte om een karbonaadje.) Mijn moeder was ondertussen creatief met kaas, eieren, peulvruchten en iets nieuws uit de reformwinkel: tahoe. Ze bakte het om en om in boter met peper en zout; we vonden er allemaal niks aan.

Inmiddels lange tijd verder zijn er veel meer smaakmakers voorhanden dan toen, dat bewijzen deze pittige tahoeburgers. Tahoe wordt ook vaak tofu genoemd, twee namen voor één en hetzelfde!

Ingrediënten voor 4 burgers of 8 kleine

• 250 gram tahoe
• 65 gram havermout, de goedkoopste is oké
• 2 theelepels sambal badjak (let op(!) niet alle merken zijn vegan, wel die van Koningsvogel en Fairtrade)
• 1 theelepel zout
• 100 gram pindakaas, glad of met noot
• 2 theelepels Chinees vijfkruidenpoeder (supermarkt)
• olie om in te bakken

Bereiding

Neem de tahoe in uw handen en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Doe de tahoe, havermout, sambal, zout, pindakaas en het vijfkruidenpoeder in de keukenmachine en pureer tot een samenhangend, op gehakt lijkend mengsel. Verdeel dit in 4 of 8 gelijke delen, vorm er met uw handen een bal van die u daarna platter drukt. Bak ze meteen of bewaar ze in de koelkast. Invriezen kan ook.

Verhit een flinke scheut olie in een koekenpan en bak de burgers aan beide kanten 3-4 minuten bruin. Lekker met rijst, mie en groene (roerbak)groenten.