Zoete courgettetaart met honing en walnoot

Dit jaar ben ik voorzichtig begonnen met een kleine moestuin. Een verhoogde bak van 1 x 1 meter. Ik kocht zakjes zaad en maakte keurige rechte geultjes in de verse aarde. Daar strooide ik zakjes zaad in. Inmiddels heb ik geleerd dat een zakje per geul echt teveel is. Ook leerde ik dat courgetteplanten enorm groot worden en dat ik die elders in de tuin onder moest brengen omdat ze met geen mogelijkheid in die bak van 1×1 meter pasten.

Toen ik terugkwam van vakantie stond mijn moestuin er – vooral dankzij de sproei-hulptroepen- groen, fris en uitbundig bij. De courgetteplanten waren immens en onder de grote bladeren trof ik een aantal grote courgettes. Inmiddels maakte ik courgetti, courgettesoep en bakte ik een zoete courgettecake. Op internet vond ik daarvoor een recept dat ik aangepast heb; ik maakte hem minder zoet en de suiker verving ik door honing, dat geeft samen met de walnoten een fijn Grieks tintje. (Om nog even in de vakantiesfeer te blijven.)

Zoete courgettetaart met honing en walnoot

400-500 gram courgette, grof geraspt

100 gram walnoten

3 eieren

140 gram honing

2 tl vanillepasta of het merg uit 1 stokje

100 ml olie (zonnebloem of milde olijf-)

200 gram bloem (ik gebruik spelt-)

1 zakje bakpoeder

Snuf zout

1 el koekkruiden

1 (bio) citroen rasp en 2 el sap

*Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van 24 cm in met wat olie.

*Laat de geraspte courgette in een zeef uitlekken en druk er zoveel mogelijk vocht uit.

*Strooi de walnoten in een ovenschaal en rooster ze 5 minuten in de oven. Hak ze daarna fijn met een mes.

*Klop de honing, de vanillepasta en de eieren met de handmixer schuimig in 3 minuten. Voeg dan de olie toe en klop nog kort mee. De mixer wordt nu niet meer gebruikt.

*Roer met een pollepel de bloem, bakpoeder, een snuf zout, citroensap, citroenrasp, koekkruiden, courgette en de walnoten luchtig door het eimengsel.

*Schep het beslag in de springvorm. Bak in het midden van de oven in 45-50 minuten bruin en gaar. Controleer met een prikker.

*Laat de taart op een rooster afkoelen, verwijder de ring.

*Lauwwarm of koud serveren, heerlijk met een toef slagroom.