Vorige week kwam Reza Bakhtali, culinair journalist van De Telegraaf samen met fotograaf Michale van Emde Boas bruine bonensoep bij mij eten. We babbelden over peulvruchten, mijn grote liefde daarvoor en aten soep. Ik had twee versies gemaakt: een ouderwetse bruine bonensoep naar het familierecept met vlees en worst, uit mijn boek Bonen! én een nieuwe versie een Spaans getinte vegan bruine bonensoep.

Want tijden veranderen, inmiddels eet ik twee jaar vegan. In de krant werd de ouderwetse versie van het recept gedeeld, hier deel ik de overheerlijke vegan versie met je. En zoals dat met veel gerechten gaat: de volgende dag is hij nóg lekkerder!

Begin een avond tevoren: de bonen week en kook jezelf, want dat is zoveel lekkerder.

voor 4-6 personen

350 gram bruine bonen (12 uur geweekt in ruim water) *Als je haast hebt dan neem je 800 gram gare bonen.

3 el olijfolie

3 uien, grof gesnipperd

2 rode (punt) paprika’s

1 prei, in halve ringen, gewassen

1 tl pimenton picante

klein blikje tomatenpuree

2 groentebouillonblokjes

3 takje tijm

2 takjes rozemarijn

1 laurierblaadje

peper en zout

1-2 el miso

1 ½ el ketjap asin

*Kook na de weektijd de bruine bonen in het weekwater, eventueel aangevuld met extra water, zonder zout in circa 45-60 minuten gaar. Controleer op gaarheid door er een te proeven. Kook zonodig langer.

* Verhit in een ruime (soep)pan met dikke bodem de olijfolie en fruit de uien al omscheppend gedurende 10 minuten mee.

*Snij de paprika in blokjes en voeg deze samen met de prei, pimenton en het blikje tomatenpuree toe, bak al omscheppend 3 minuten mee, zodat de tomatenpuree kan ontzuren.

*Giet de gare bonen af, vang het kookvocht op, dit wordt ook gebruikt. Stamp met een pureestamper de bonen tot een grove puree.

*Voeg de bonen toe aan het ui-paprikamengsel, samen met het kookvocht aangevuld met water aan tot 1 liter, de bouillonblokjes, de tijm, rozemarijn, het laurierblaadje en de miso.

*Roer goed door en breng aan de kook. Laat 15 minuten (langer mag) zachtjes doorkoken. Voeg eventueel wat extra water toe als de soep te dik wordt.

*Verwijder de takjes tijm, rozemarijn en het laurierblad. Maak op smaak met peper, zout en de ketjap.

Lekker met grof brood en lekkere olijfolie.