ReceptJoke Boon

Verscheen 16 mei 2023 in Trouw

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

In de boekenverkoop is ramsj Jiddisch voor ongeregeld goed of rommel, de aanduiding voor partijen boeken die door de uitgever tegen een sterk gereduceerde prijs op de markt gebracht worden. Het gaat hierbij om in de boekwinkels slecht lopende titels, waarvan de eerder bepaalde vaste boekenprijs komt te vervallen: een slechtlopende titel wordt door de uitgever dan ‘verramsjt’.

Aan het eind van de 20ste eeuw krijgen boeken een steeds hogere omloopsnelheid. De kosten voor het in depot houden van een titel bij het Centraal Boekhuis in Culemborg, lopen dan zo op dat het voor uitgevers interessant wordt om de overgebleven voorraad en masse te verkopen. Uitgevers verkopen deze voorraden aan opkopers of grote boekhandels met een ramsjafdeling, of aan winkels die zich specialiseren in het ramsjboek. In de ramsj kunt u echte pareltjes vinden.

Zo vond ik daar vorig jaar 7 ingrediënten vegan – heerlijke, puur plantaardige recepten die met maximaal 7 ingrediënten te maken zijn van Rita Serano (Karakter Uitgevers).

about:blankhttps://acdn.adnxs.com/dmp/async_usersync.html

Heerlijke originele recepten die uit weinig ingrediënten bestaan. Ik maakte onder andere de gepekelde amandelfeta uit dit boek en die was écht heel goed. Te goed om niet met u te delen. Amandelfeta is heerlijk op brood, toast of in een salade. Kortom, die gerechten waar u anders echte feta in zou gebruiken.

In het kader van de ramsj breng ik u vanaf volgende week recepten uit boeken van mijn hand die inmiddels verramsjt en niet meer leverbaar zijn. Boeken zijn een stukje van jezelf, je hebt er al je energie, ideeën en liefde ingestoken. Om die eigen recepten niet aan de vergetelheid prijs te geven ga ik ze met u delen.

Ingrediënten voor 320 gram

• 100 gram amandelmeel
• 1 el appelciderazijn
• 1 el agar agar (grote supermarkt, toko, natuurvoedingswinkel, online)
• voor de pekel: 2 el zeezout

Bereiding

Doe amandelmeel, appelciderazijn, ½ tl zout en en 240 ml water in een blender en meng tot een gladde massa.

Doe de agar agar met 80 ml water in een pan, zet op matig vuur en klop tot er belletjes ontstaan. Draai het vuur laag, doe het deksel erop en kook 2-3 minuten. Zet het vuur uit. Klop met een garde het amandelmengsel erdoor. Schenk in een (plastic) vorm en laat volledig afkoelen.

Meng voor de pekel 2 el zeezout met 1 liter net gekookt water. Roer tot het zout is opgelost. Schenk de pekel in een bak met deksel, laat volledig afkoelen.

Leg het amandelblok in de pekel en laat 3 tot 4 dagen op smaak komen. U kunt deze ‘feta’ tot 10 dagen in de koelkast bewaren.

Meng voor een eenvoudige salade blokjes watermeloen, met blokjes feta en gescheurde muntblaadjes. Schenk er olijfolie over en wat versgemalen peper.