(Verscheen 21 juni 2022 in Trouw)

Tijdens de eerste lockdown aan het begin van de coronapandemie begonnen veel mensen met het bakken van desembrood. Daarvoor is een desemstarter nodig, gemaakt van meel en water, dat elke dag gevoed moet worden. Na een dag of tien is het dan gereed om mee te bakken. Bij mij mislukte poging de eerste poging.

Op sociale media zag ik dat mensen zo’n starter een naam geven. Bij de tweede noemde ik mijn starter Frits B. naar Frits Bom, de Vakantieman. De ironie school in het feit dat we juist door corona niet op vakantie konden. Eerlijk gezegd vond ik het vooral een hoop gedoe, die desemstarter die ik telkens moest voeden en ook dat brood zelf was een heel proces. Frits B. haalde het eind van die zomer niet. Ik bakte daarna vooral simpel sodabrood, dat op dezelfde dag van bakken gegeten moet worden.

Toen ik een nieuwe website nodig had vond ik Hugo Rompa en Jay Tang, beiden begenadigd fotograaf met een eigen expertise, bereid om er een voor me te bouwen. Ik ging tijdens de websitebouw een paar keer langs om de vorderingen te bekijken. Uiteraard kwam het gesprek al snel op eten. Hugo vertelde dat hij altijd zelf brood bakte, een ‘roerbrood’. Via een recept dat ze van iemand hadden gekregen, die het ook weer van iemand anders had. Zoals dat vaak met recepten gaat.

about:blankhttps://acdn.adnxs.com/dmp/async_usersync.html

Ik kreeg het recept en het is het allermakkelijkste brood dat ik ooit heb gebakken en heel erg lekker. Het brood laat zich goed invriezen. Vandaag deel ik het met u (mogelijk deelt u het ook weer, een kettingrecept dus). Begin de avond van tevoren.

Voor 1 brood, gebakken in een cakevorm

• 500 gram (spelt) volkorenmeel
• 50 gram havermout (de goedkoopste is oké)
• 2-3 eetlepels gehakte noten, lijnzaad, zonnebloem- of pompoenpitten
• zout: tussen de 5-10 gram
• 8 gram droge gist, dat is 1 zakje + een snufje extra
• 450 milliliter koud water

Bereiding

Meng in een grote kom het meel met de havermout, noten, pitten of zaden en het zout. Maak een kuiltje en strooi daar de gist in. Giet scheutje voor scheutje het water op de gist en roer vanuit het midden zodat de gist oplost. Ga door tot al het water op is. Roer goed door. Dek af met een vochtige theedoek, laat minimaal 8 uur op het aanrecht staan.

Verwarm de oven voor op 185 graden. Bekleed een cakeblik met een vel bakpapier dat u eerst verfrommeld en dan weer openvouwt. Schep het deegmengsel in de vorm. Dek af met aluminiumfolie. Bak in het midden van de oven 30 minuten. Verwijder dan het folie en bak nogmaals 20 minuten. Laat afkoelen op een rooster.

dit is het volkorenbrood

*Krenten/rozijnenbrood variatie

Neem 250 gram volkorenmeel en 250 gram bloem. Voeg 150 gram gewelde en uitgelekte krenten of rozijnen, of een mix daarvan, samen met 1 1/2 el suiker toe aan het deeg. (Voordat je het laat rijzen.) Ga verder te werk zoals beschreven.