boon recepten

Een goed recept is als een mooi verhaal. Je leest het, je legt het even weg om het te laten bezinken. En als je het dan weer oppakt, dan voel je de inspiratie stromen. Het verandert je, je wilt er wat mee doen. In mijn geval betekent dit: keukengerei pakken, ingrediënten bij elkaar zoeken en aan de slag gaan om er mijn eigen interpretatie van te geven. Zelf van nul af aan recepten gaan ontwikkelen was de logische vervolgstap. In 2010 leidde dit tot mijn eerste kookboek: Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen en in 2015 tot het tweede: Bonen! (Meer weten: klik hier) Lees verder

Ook ontwikkel ik recepten voor anderen.  De Delftse Mederij is een voorbeeld van een producent waarvoor ik recepten ontwikkelde. Een heel lekker voorbeeld vind je hier: http://mederij.nl/pure-chocoladetruffels-met-hollandse-kersenmede/. Ook voor peulvruchten producenten zoals Gebr. Jonas, Val del Sole en HAK ontwikkel ik receptuur.

En ik lever soms bijdragen aan kookboeken, zoals aan Vega en vis van uitgeverij Snor (2011, niet meer leverbaar), en Vegatopia het kookboek (2015, http://www.vegatopia.com/vega/kookboek). 

In het PS Magazine van Het Parool schreef ik zelf een artikel over receptontwikkeling als je anosmie hebt, met corona als actuele invalshoek en met een mooi kerstmenu.

Mijn jongste boek is geen kookboek, het heet Eerste hulp bij reukverlies. De rechten hiervan zijn nu verkocht aan Duitsland, waar het 14 maart 2022 verschijnt als Erste Hilfe bei Geschmacksverlust, bij uitgeverij Dumont.

Elke dinsdag kun je me vinden in dagblad Trouw, waar ik die dag de kookrubriek mag vullen. Sinds 2020 eet ik volledig vegan, voor mij een logische keus. Mijn recepten zijn daarom honderd procent plantaardig, maar nimmer dwingend van toon. Ik vind dat je de overtuiging in een goed recept moet leggen en nooit moet preken.

Voor uitgeverij BOOM herschreef ik de leergang voor de mbo koksopleiding en bediening. Verder ontwikkel ik recepten in opdracht. Op aanvraag verzorg ik lezingen over reukverlies en kookworkshops, voornamelijk rond peulvruchten.

Op mijn blog Boon blogt bespreek ik de allernieuwste kookboeken. Hier zijn ook alle recepten te vinden.

.

Auberigine salade met sechuanpeper

Auberigine salade met sechuanpeper

Aubergine salade met Sechuanpeper Recept afkomstig uit mijn kookboek Koken met kleur! Uitgeverij Nieuw Amsterdam Op dit moment zijn de aubergines goedkoop en volop verkrijgbaar. Je kunt er veel mee, een salade maken is een misschien wat minder bekende bereiding....

Bananenbrood zonder suiker

Bananenbrood zonder suiker

Bananenbrood, zonder suiker gezoet met dadels Bananen zijn de meest gegeten vruchten ter wereld. Wat een banaan precies is, hangt helemaal af van de manier waarop hij wordt bekeken. Biologisch gezien is de bananenplant of -boom het grootste kruid ter wereld en is de...

Perentaart

Perentaart

Recept voor Perentaart Er zijn nu volop peren verkrijgbaar. Ik kocht lekkere handperen en besloot om perentaart te bakken naar het recept uit Bon Appétit van John Gerdsen (Karakter Uitgevers). Dat boek staat al jaren in mijn kast en ooit bakte ik voor een...

Supersnelle rozijnen- en haverkoekjes

Supersnelle rozijnen- en haverkoekjes

Supersnelle haver-rozijnkoekjes met talloze variaties Deze haverkoekjes zijn snel gemaakt en bevatten geen ei. Ei kun je -heel bijzonder- in bakwerk vervangen door lijnzaad dat je weekt in water. Het wordt een gelachtig mengsel dat je koekjes een goede binding geeft....

Zoete courgettetaart met honing en walnoot

Zoete courgettetaart met honing en walnoot

Zoete courgettetaart met honing en walnoot Dit jaar ben ik voorzichtig begonnen met een kleine moestuin. Een verhoogde bak van 1 x 1 meter. Ik kocht zakjes zaad en maakte keurige rechte geultjes in de verse aarde. Daar strooide ik zakjes zaad in. Inmiddels heb ik...