logo boonappetit

Joke blogt!

Bosh! recept voor vegan sticky shiitakes

Bosh! Simpele recepten met ongelooflijke resultaten

Uit ervaring weet ik hoe moeilijk het is om een boek uitgegeven te krijgen. Wie als nieuwkomer (!) een boekcontract voor 4 titels ineen weet te krijgen is voor mij meteen al een mirakel.

Ik keek dus -eerlijk gezegd- met een lichte scepsis naar Bosh, simpele recepten, ongelooflijke resultaten, helemaal plantaardig. Henry Firth & Ian Theasby. (Fontaine Uitgevers, 27,00 euro) om te zien wat 4 boekcontracten rechtvaardigd.

Henry Firth, contentmaker op het gebied van film & internet en Ian Theasby, marketeer met een achtergrond in de mode, keerden vleeseten drie jaar geleden de rug toe en gingen veganistisch eten: geheel zonder dierlijke producten dus ook geen ei, zuivel of honing. Sindsdien is er veel veranderd: ze runnen het grootste online vegan kanaal ter wereld met vele miljoenen views op ieder recept.

Natuurlijk ze hebben hun werkachtergrond een beetje mee om te weten hoe je mensen kunt bereiken, maar als je de populariteit vast weet te houden doe je blijkbaar iets goed en ben je een blijver.

Het boek dat ze samen schreven Bosh! daar spat het enthousiasme van af. Hun teksten blaken van zelfvertrouwen en eerlijk gezegd vind ik dat erg leuk:

Lees meer ...
Jamie Oliver VEG 116 easy groente recepten

Jamie Oliver VEG 116 easy groente recepten

 

Mijn hart begon sneller te kloppen toen ik een poos geleden het nieuws vernam: Jamie Oliver zou met een vegetarisch kookboek geheel in het teken van groenten komen. Veg genaamd, goed gekozen omdat veg zowel op het Engelse woord voor groenten vegetables als vegetarisch slaat. Ik ben beslist fan van Jamie en vond zijn voorlaatste boek 5 ingrediënten echt erg goed.

De laatste jaren verschijnen er enorm veel kookboeken waarin groenten centraal staan. En mogelijk had ik daarom andere verwachtingen, te hoog gespannen. Ik denk dat de titel mij ook een beetje op het verkeerde been had gezet, of in ieder geval de ondertitel: 116 easy groente gerechten. Daardoor verwachtte ik spektakelstukken waarin de groenten heel duidelijk op de voorgrond staan. Waar ik anders erg juichend ben wist ik nu niet wat ik er van moest vinden.

Ik leg het even uit. In alle gerechten komen natuurlijk groenten voor, maar het zijn gerechten waarin groenten een onderdeel zijn. Zoals sticky uientaart, picknick pasta salade of machtige penne met paddenstoelen. En dat kennen we natuurlijk al. Bij de sticky toffeewafels moest ik even kijken waar de groenten waren om banaan, granaatappel en dadels

Lees meer ...
Doe effe gezond

Doe effe gezond

Als je zoals ik op de een of andere manier veel met eten bezig bent en de mensen om je heen delen die interesse, dan vergeet je het weleens. Dat er ook mensen zijn voor wie eten geen of in ieder geval een minder prominente rol speelt. Dat is natuurlijk oké en eerlijk gezegd vind ik dat ook wel verfrissend om te zien.

Ik weet niet wat ervoor zorgt dat mensen minder gezonde keuzes maken. Ik denk dat het vooral een combinatie van factoren is, waarbij desinteresse en onwetendheid er een kunnen zijn. Er wordt vaak gezegd dat een lagere sociale status ook een oorzaak is, feit is natuurlijk wel dat ongezonder eten (lees geraffineerde producten als wit brood, witte pasta, zakjes en pakjes) vaak goedkoper is dan de gezondere variant.

Mijn voormalige tandarts (hoog opgeleid, goed verdienend) at maar éénmaal per dag een fikse avondmaaltijd en tijdens het boren hoorde ik altijd haar maag en darmen knorren. Dat is volgens mij ook niet gezond. Er is een manier van eten intermitting fasten genaamd die er vanuit gaat dat kortdurende periodes van 16 uur niets eten gezond zijn. Anderen zoals het Voedingscentrum beweren dat juist drie

Lees meer ...
Het makkelijke bakboek is makkelijk! Met recept voor supersnelle rozijnenbroodjes.

Het makkelijke bakboek is makkelijk!

Het makkelijke bakboek, 100 recepten: simpel, snel & stap voor stap (Rutger van den Broek, Uitgeverij Carrera Culinair 22,50 euro) Is het zevende bakboek op rij van Rutger van den Broek ook bekend als Rutger Bakt. Ik ben fan van Rutger; zijn recepten kloppen en daarnaast is hij een aardig en bescheiden mens gebleven.

Het komt niet vaak voor dat ik een kookboek doorblader en bij élk recept denk: dit lust ik. Bij het makkelijke bakboek denk ik dat bij elk recept. Makkelijk is hier echt op zijn plaats: je hebt weinig ingrediënten nodig, de ingrediënten zijn in elke supermarkt verkrijgbaar en vereisen geen dure keukenapparatuur. Een kom, mixer, steelpan, wat bakvormen en een oven volstaan.

Na de basis zoals oventemperatuur, baktijden, plaats in de oven, lepelmaten en afwegen en de basisproducten gaan we bakken. Hoofdstukken als Bakplaat: kaneelkoeken met pecannoten, anijskoekjes met vijgenjam of chocoladesalami, Cakeblik: olijfoliecake met tijm en citroen, theebrood met rozijnen en abrikozen, Springvorm: shortbread met venkelzaad en sinaasappel, amandel-chocoladetaart, romige aardbeientaart of cheesecake met lemoncurd Vierkante vorm: cake met zomerfruit, kokoskoek met limoen, blondies met pecannoten Cupcakevorm: blauwe bessen-cheesecakejes, aardbeienschelpen, amandelcakejes met bramen Ovenschaal:

Lees meer ...
De gastvrije keuken van het Midden-Oosten

De gastvrije keuken van het Midden-Oosten

Ik was het eigenlijk al een beetje vergeten dat afgelopen zomer ons de toekomst was voorspeld. Wij zaten aan het water in een restaurantje op Cyprus. Mijn man dronk een kopje Cypriotische koffie wat neerkomt op veel drab en een paar slokjes sterke koffie. Na afloop moest hij van de ober het kopje met drab omgekeerd op het schoteltje zetten. Na vijf minuten kwam de ober de toekomst aan de hand van het ontstane patroon in de drab voorspellen. Ik vond de voorspelling er een van het vage soort, maar mijn man glunderde en vond het een fijn vooruitzicht.

Toen ik De gastvrije keuken van het Midden-Oosten (Bethany Kehdy, Fontaine uitgevers , 27,99 euro) doorbladerde kwam ik bij het recept voor Arabische koffie ook het ‘lezen van koffie’ tegen. Daarin lees ik precies hoe het moet en zou ik het ook de toekomst kunnen voorspellen, ware het niet dat ik bij de dag leef.

Het is wel kenmerkend voor dit bijzonder leuke boek, dat naast beproefde receptuur vol leuke wetenswaardigheden en feitjes staat. Daar hou ik van omdat het mijn horizon breder maakt.

Zo lees ik bij : wat maakt het uit? Het

Lees meer ...
#KOOKDEHELEVEGAOPTIECHALLENGE

#KOOKDEHELEVEGAOPTIECHALLENGE

 

Alweer een aantal jaar geleden zag ik de geweldige film Julie and Julia. In deze film zet Meryl Streep op onvergetelijke wijze Julia Child neer. Julia Child was kok, auteur en televisiepersoonlijkheid. En werd bekend met haar boek Mastering the Art of French Cooking. Hierin liet ze het Amerikaanse publiek kennis maken met de Franse keuken.

In de film kookt Julie Powells bij wijze van uitdaging Child’s boek van A tot Z. Een geweldig eerbetoon en een hilarische film, zeker omdat Child zo leuk presenteerde.

Tot mijn grote verrassing voelde ik me afgelopen weekend een klein beetje Julia. Dit omdat enkele enthousiaste volgers afzonderlijk van elkaar aankondigden om bij wijze van uitdaging de hele Vega Optie uit te koken.

Wat is er nu vleiender dan dat? Ik geniet van elke foto die ze plaatsen. Trouwens van iedereen die een foto plaatst van iets dat ze gekookt hebben uit de Vega Optie geniet ik zeer. Én het valt me op hoe goed het er allemaal uitziet!

Wie zich aan wil sluiten bij de #kookdehelevegaoptie challenge is hierbij van harte uitgenodigd. Gebruik de #kookdehelevegaoptiechallenge en tag me zodat ik het zeker zal zien.

Voor wie de #kookdehelevegaoptiechallenge volbrengt organiseer

Lees meer ...
Vegan in 5, met heerlijk noedelrecept

Vegan in 5, met heerlijk noedelrecept

Koken met 5 ingrediënten is een leuk concept dat aanslaat bij het grote publiek. Niet zo gek als je bedenkt dat veel mensen niet de hele dag tijd hebben om in de keuken te staan en boodschappen te doen. 5 Ingrediënten is overzichtelijk. (Het boek van Jamie Olliver met 5 ingrediënten is zijn best verkochte boek ooit…)

Nu is er Vegan in 5. Meer dan 100 eenvoudige en lekkere recepten met maar 5 ingrediënten. Roxy Pope & Ben Pook (Uitgeverij Spectrum 20,00 euro)

Vegan (of voluit veganistisch) is een manier van eten waarbij niet dierlijks gegeten wordt: dus behalve geen vlees, vis, eieren, zuivel ook geen honing of gelatine. En veel veganisten dragen geen wol of leer.

Veganisme wint sterk aan populariteit. Veel jongeren (maar ook ouderen) kiezen voor een vegan lifestyle. Veganistisch eten vraagt om creativiteit en inzicht in wat je nodig hebt om gezond te blijven. Dat vegan eten allesbehalve saai, duur, ingewikkeld of geitenwollensokkerig is, bewijzen Roxy Pope en Ben Pook in hun boek Vegan in 5. Roxy en Ben kennen elkaar uit de muziekindustrie en kozen drie jaar geleden voor een vegan lifestyle. Tegelijk startten zij hun website wearesovegan.com

Lees meer ...
De landgoedkeuken van Heerlijkheid de Mariënwaerdt

De landgoedkeuken van Heerlijkheid de Mariënwaerdt

In de Betuwe aan het riviertje de Linge, tussen de dorpen Tricht en Beesd, ligt Heerlijkheid Mariënwaerdt een landgoed van ruim 1.000 hectare. In de Middeleeuwen was een Heerlijkheid het grondbezit met bijbehorende rechten en plichten van een adellijke heer. Sinds 1734 is dit landgoed in handen van de familie Verschuer. Het landgoed bevat uitgestrekte akkers, boomgaarden en weilanden met een verscheidenheid aan planten en dieren. De landbouw is geheel biologisch. Van de oogst en de melk produceren ze op het landgoed allerlei delicatessen, zoals jam, chutney, sap en saus die behalve in de landgoedwinkel op veel andere plaatsen te koop zijn.

In De landgoedkeuken, puur veelzijdig, voedzaam en eerlijk. Nathalie Barones van Verschuer (Fontaine Uitgevers, 29,99 euro) deelt de huidige bewoonster van het landgoed haar favoriete recepten.

Haar schoonmoeder, Catharina van Verschuer-van Sminia schreef al eerder (2011) een kookboek samen met de kok van het landgoed: Gerechten van de Heerlijkheid. Dat boek heb ik ook en daarin staan smakelijke en royale (lees boter, room en suiker) recepten.

In De landgoedkeuken zie je duidelijk het verschil tussen de schoondochter en -moeder. In De landgoedkeuken staan gerechten die helemaal in deze tijd passen.

Lees meer ...
Made by Ellen, elke dag verrassend lekker eten.

Made by Ellen, elke dag verrassend lekker eten.

Een héerlijke verzameling van beproefde recepten en bereidingswijzen dat is Made by Ellen in een zin samengevat. (Made by Ellen, elke dag verrassend lekker eten. Ellen van Duijn. Uitgeverij Nw A’dam 25.99 euro)

Ellen van Duijn groeide op in het hotel-restaurant van haar ouders in Twente. Aan tafel gingen de gesprekken vooral over eten: bij het ontbijt wat ze gingen lunchen, bij de lunch wat er ’s avonds werd gegeten. Haar moeder was de kok en Ellen zat graag bij haar in de keuken, want daar gebeurde het. Op 10 jarige leeftijd bakte zij haar eerste appeltaart wat daarna een zondags ritueel werd. Eenmaal op zichzelf belde ze met regelmaat haar moeder om te vragen hoe lang iets moest koken, bakken of stoven. Waarop haar moeder steevast antwoordde: ‘je moet kijken, voelen en proeven.’

Dat is de leidraad van dit boek geworden: Ellen wil laten zien dat koken niet moeilijk is en voor iedereen haalbaar, ook op het oog wat minder makkelijke technieken als stomen, roken of pocheren.

Dat is meteen de indeling die dit boek volgt: roosteren, stomen, koken, grillen, pocheren, roken, bakken, inleggen, poffen en mixen. Elk

Lees meer ...
Aubergine salade met Sechuanpeper

Aubergine salade met Sechuanpeper

Recept afkomstig uit mijn kookboek Koken met kleur! Uitgeverij Nieuw Amsterdam

Op dit moment zijn de aubergines goedkoop en volop verkrijgbaar. Je kunt er veel mee, een salade maken is een misschien wat minder bekende bereiding. Daarom trakteer ik je op een recept uit mijn kookboek Koken met kleur!

Aubergine, prachtige paars en eivormig. In het Engels wordt hij eggplant genoemd. In Azië is de aubergine al duizenden jaren bekend, in Nederland is hij via de Mediterrane landen op ons bord terecht gekomen. Behalve paars is hij er ook in prachtige variaties: paars met wit gestreept, wit of geel. Het vruchtvlees bevat weinig calorieën en behoorlijk wat vezels. Aubergine heeft de neiging om zich als een spons vol te zuigen. Als je hem bakt in olie is de olie voor je het weet verdwenen in de aubergine. Ooit las ik in een Turks kookboek – daar kent men veel bereidingen – dat weken in melk de aubergine zacht romig maakt en het vruchtvlees verzadigt, waardoor hij geen of minder vet opzuigt. Ik pas dit toe in deze enorm lekkere romige en licht pittige salade die zowel koud, warm of ergens daartussenin geweldig is.

De Sechuanpeper zorgt

Lees meer ...
Gwenn’s Bakery

Gwenn’s Bakery

Gwen Danis werd in Frankrijk geboren en was van kleins af aan gefascineerd door eten. Als kind kookte hij uit een kinderkookboek regelmatig het vrijdagse avondmaal en hij keek toe hoe zijn moeder haar appeltaart bakte. Bij de boulangerie keek hij kwijlend naar de eclairs in de vitrine. Koken werd zijn passie en na de Hogere Hotelschool in Maastricht woonde hij met zijn Franse vrouw in Parijs, waar hij als manager in de horeca werkte. Hoewel eten zijn passie was, had hij met zelf bakken nog niet zoveel. (Zich erop toeleggen was in zijn piepkleine Parijse keuken ook niet echt mogelijk) Dat veranderde toen hij nét terug in Nederland was en begon met bakken. In 2017 meldde hij zich op het allerlaatste moment aan voor Heel Holland Bakt. Hij schopte het tot de finale, die Hans Spitsbaard uiteindelijk won.

Bijzonder aan Gwenn is dat hij autodidact is: hij heeft zichzelf alles aangeleerd op het gebied van bakken, waarbij zijn hart ligt bij de Franse patisserie. Volgens Gwenn komen de beste patissiers namelijk uit Frankrijk.

En nu is daar zijn eerste boek: Gwenn’s Bakery, moderne Franse patisserie. Gwenn Danis. (Fontaine Uitgevers, 29.99 euro)

Er vallen meteen een

Lees meer ...
Gwenn’s Bakery

Gwenn’s Bakery

Gwen Danis werd in Frankrijk geboren en was van kleins af aan gefascineerd door eten. Als kind kookte hij uit een kinderkookboek regelmatig het vrijdagavondmaal en hij keek toe hoe zijn moeder haar appeltaart bakte. Bij de boulangerie keek hij kwijlend naar de eclairs in de vitrine. Koken werd zijn passie en na de Hogere Hotelschool in Maastricht woonde hij met zijn Franse vrouw in Parijs, waar hij als manager in de horeca werkte. Hoewel eten zijn passie was, had hij met zelf bakken nog niet zoveel. (Zich erop toeleggen was in zijn piepkleine Parijse keuken ook niet echt mogelijk) Dat veranderde toen hij nét terug in Nederland was en begon met bakken. In 2017 meldde hij zich op het allerlaatste moment aan voor Heel Holland Bakt. Hij schopte het tot de finale, die Hans Spitsbaard uiteindelijk won.

Bijzonder aan Gwenn is dat hij autodidact is: hij heeft zichzelf alles aangeleerd op het gebied van bakken, waarbij zijn hart ligt bij de Franse patisserie. Volgens Gwenn komen de beste patissiers namelijk uit Frankrijk.

En nu is daar zijn eerste boek: Gwenn’s Bakery, moderne Franse patisserie. Gwenn Danis. (Fontaine Uitgevers, 29.99 euro)

Er vallen meteen een aantal

Lees meer ...
De Bijbel van de Italiaanse keuken

De Bijbel van de Italiaanse keuken

Tijdens de presenstatie van de Bijbel van de Italiaanse keuken, op een zondagmiddag in restaurant Toscanini in Amsterdam was het druk en gezellig. Toscanini is zo’n restaurant waar ik graag eet en me meteen als ik over de drempel stap op vakantie in Italië waan. De lekkerste inktvis at ik hier en de cannoli siciliani is onovertroffen. Het licht valt hier anders naar binnen dan elders, de tafels zijn gedekt met krakend witte lakens, fonkelende glazen en achterin is het kloppend hart: de open keuken waar het gonst en je de heerlijke bedrijvigheid kunt zien.

Het eten is er heerlijk, verfijnd en beslist niet wat je bij de gemiddelde Italiaan elders in de stad eet. Tijdens het inleidende praatje werd dan ook gezegd dat dé Bijbel van de Italiaanse keuken daarom alleen door de mensen van Toscanini geschreven kon worden. Uiteraard is dat een beetje hoofdstedelijk snobisme want er zijn natuurlijk en gelukkig nog veel meer uitstekende Italiaanse restaurants in ons land.

Boven de keuken van Toscanini hangt een gezegde in het dialect van Rome dat in vertaling het volgende zegt:

‘Als je goed wilt eten, moet je tijd nemen voor de bereiding.’

Lees meer ...
Tortilla’s! met origineel recept

Tortilla’s! met origineel recept

 

Het woord tortilla vind ik altijd een beetje verwarrend: bedoelen ze nou de Spaanse aardappelomelet of de Mexicaanse versie van platbrood ook wel wrap genoemd?

Ik vind het allebei erg lekker en het onlangs verschenen boek Tortilla’s snel, makkelijk & superlekker Machteld Smid (Culinair Karakter 9,99) euro gaat over de Mexicaanse tortilla!

De Mexicaanse tortilla is in feite een verpakking voor allerlei heerlijke vullingen die met een saus erover of ernaast geserveerd worden. In Tortilla’s staat voor elke trek een lekkere variatie: met vlees, vis of vegetarisch. De frisse salades en guacamole die je er bij serveert daarvan krijg je ook het recept. Kortom een handig bruikbaar boekje met fijne recepten voor een heel fijne prijs.

Als je net zoals ik wel eens kant en klare tortilla’s (of wraps) koopt weet dat deze meestal van tarwe zijn gemaakt. Het originele traditionele recept wordt echter van maismeel gemaakt. Het recept daarvan staat ook in Tortilla’s en deel ik met je.

Voor 12 stuks

250 gram maismeel

½ tl zout

350 ml heet water

Olie

*Meng het maismeel met het zout in een schaal. Voeg het hete water toe en roer goed door elkaar met een lepel

Lees meer ...
Zero waste koken, werkt aanstekelijk! Met recept.

Zero waste koken, werkt aanstekelijk! Met recept.

 

Zo min mogelijk voedsel verspillen, dat probeer ik (waarschijnlijk net zoals jij) zoveel mogelijk te doen. Door proberen om niet teveel te kopen, alles op te maken: mijn groentela op te ruimen door middel van soep of groentecurry! En restjes te bewaren en die tijdens de lunch op te eten. Het lukt steeds beter, ik gooi praktisch niks meer weg.

Dus ik ben op de goede weg. Maar het kan nóg beter. De overtreffende trap van no waste kwam ik tegen in Zero waste koken geen restjes- heerlijk eten van Florence-Léa Siry. (Forte culinair, 19.99 euro)

Florence-Léa komt uit Canada en heeft no waste als speerpunt in haar werk als auteur en spreekster. Ze werkte ruim 17 jaar als traiteur in filmstudio’s. Het vaak beperkte budget maakte dat ze creatief moest werken. Zo bedacht ze creatieve oplossingen en ontwikkelde expertise op het gebied van niks weggooien.

En dat doet ze op zeer aanstekelijke wijze in Zero waste koken. Behalve over het voedsel zelf is het ook zaak om na te denken over het afval dat je produceert. Eerste stap om dit te verminderen is door in bulkvorm te kopen en minder afval

Lees meer ...
Italië, mijn verhalen en recepten

Italië, mijn verhalen en recepten

Wie weleens een stadwandeling aan de hand van een gids heeft gemaakt weet hoe leuk en leerzaam dat kan zijn. Zo’n gids weet allemaal kleine feitjes en wijst je op zaken die je in de reisgidsen meestal niet leest. Onno’s Kleyn schreef Italië, mijn verhalen en recepten (Nijgh Culinair, 32,50 euro) en ontpopt zich daarin als een zeer onderhoudende reisleider. Zijn kennis van Italë vergaarde hij door bovenmatige interesse, het vele reizen door het land en een jaar wonen in Toscane. Hij loodst de lezer langs dorpjes, streken en restaurantjes. Van het Noorden waar hij forel buiten de kaart om bestelt tot aan het Zuiden waar hij op wijnreis gaat. Zoals dat gaat bij een rondleiding wordt er aan het eind of onderweg ook wat gegeten, in liefst 150 recepten.

Kleyn informeert, ontroert en doet hier en daar glimlachen. Hij blijkt een alwetende verteller die kennis van zaken heeft, zowel wat betreft de geschiedenis van land, bevolking en ingrediënten, receptuur en van de wijnen die je bij het gerecht drinkt.

Het ontroerde mij om de beschrijving van basilicum te lezen. Een onschuldig plantje dat snel verwelkt in de vensterbank, ondanks mijn goede zorg. Geur laat

Lees meer ...
Bites we Love

BitesWeLove

 

Tijdens de culiperslunch stonden ze er: de dames achter BitesWeLove. Vol enthousiasme lieten ze iedereen proeven van hun gezonde bites.

Bites zijn een combinatie van noten, peulvruchten, kruiden en afhankelijk van de smaak nog aangevuld met rozijnen, kokos en gedroogde appelstukjes. Dit alles zonder suiker of andere toevoegingen. Dat maakt het tot een verantwoorde en lekkere snack om tussendoor je honger op gezonde wijze te stillen. Ze bestaan in vier smaken: twee zoete en twee hartige varianten. Ik mocht ze allemaal uitproberen en vind ze erg lekker: ze hebben een fijne afwisselende structuur vol knapperigs en de smaken zijn erg lekker. Chili nut mix o.a met chili-lime tuinbonen, Soya nut mix o.a met in sojasaus gemarineerde tuinbonen en knapperige erwten, Chocolate nut mix o.a met Edamame bonen en Cinnamon nut mix met geroosterde sojabonen

Zelf noemen het ‘snackhack’. Dat is een snack voor het moment waarop je enorme trek krijgt om iets te snaaien, zoet of zout vaak ergens in de morgen, rond vier uur en ’s avonds. Omdat wat je eet direct van invloed is op hoe je je voelt, is een gezonde snack een beter alternatief om je lekkere trek te stillen en te zorgen dat

Lees meer ...
Brits bakboek

Brits bakboek

Sinds haar kindertijd heeft de Belgische Regula Ysewijn een fascinatie voor Groot-Brittannië. Dat begon toen ze op 5 jarige leeftijd een kinderliedje hoorde waarin een beeld van een groen eiland vol ridders, kastelen, indrukwekkende koninginnen, historische monumenten en mystieke wezens werd geschetst. Sindsdien maakt alles wat Engels is haar blij. Met haar moeder maakt ze als kind uitstapjes naar de enige Britse winkel in België om shortbread te kopen en kijken ze samen Engelse series en historische kostuumdrama’s. Toen ze negen was gingen ze voor het eerst naar Engeland op vakantie en sindsdien is Regula totaal verkocht. Ze las en verdiepte zich in alles was Engels is en tijdens hun jaarlijkse vakantie in Engeland en Schotland ging ze op zoek naar lokale bakkerijen en hun baksels. Bijzonder om te lezen hoe een liedje kan leiden tot een levenslange passie. Wie de foto’s van Regula zelf in het boek ziet, zal het niet ontgaan dat ook haar uiterlijk iets ‘Brits’ heeft en ze trouwde zelfs in Engeland. Daarnaast is ze jurylid van de Vlaamse editie van Bake Off.

Regula verdiept zich in alles wat Brits is en daarbij heeft bakken en de geschiedenis daarvan haar speciale aandacht. ‘Brits gebak,

Lees meer ...
Bazaar, vegetarische recepten uit het Midden-Oosten

Bazaar, vegetarische recepten uit het Midden-Oosten

Lang geleden logeerde ik met mijn dochter in het Eftelinghotel. Daardoor mochten wij een half uur eerder het park op. Wij snelden naar de Fata Morgana, een attractie waarbij je in een bootje langs een Midden Oosters tafereel trekt compleet met harem, schatkist, gevangenis en bazaar. Omdat wij vroeg waren konden wij in het bootje blijven zitten en zag ik de Fata Morgana liefst 7x achter elkaar. En telkens verwonderde ik me weer over wat ik zag en riepen wij ‘ohh en ahh!’. Ik was het vergeten tot ik het boek Bazaar, vegetarische recepten uit het Midden Oosten van Sabrina Ghayour (uitgeverij Good Cook, 25,95 euro) in handen had.

De vrij sobere groene cover is als de deksel van een schatkist: het doet niet vermoeden wat een prachtige, kleurrijke inhoud erachter schuilt. Bij elke bladzijde waarbij de kleurrijke gerechten uitnodigen denk ik ‘ohh en ahh’ ,dat wil ik maken.

En zo ging ik als een dolle aan de kook uit Sabrina’s boek. Sabrina ontmoette ik een aantal jaar geleden en is een down to earth aardige vrouw zonder enige vorm van ster allure terwijl ze toch de bijnaam golden girl van de Perziche

Lees meer ...
Natascha bakt, zonder suiker en tarwe + ontbijtkoek recept

Natascha bakt, zonder suiker en tarwe

Natascha van der Stelt kom ik al jaren zo nu en dan tegen bij boekpresentaties of andere culinair gerelateerde zaken. Toen ik haar een tijdje niet had gezien en weer tegenkwam viel het me op dat ze er anders uitzag. ‘Wat zie jij er goed uit’ zei ik naar alle eerlijkheid. En toen vertelde ze dat ze anders was gaan eten, alle snelle suikers uit haar dieet had verbannen. Natascha die zich nooit goed voelde, allerlei lichamelijke klachten had en in zich in het voorportaal van diabetes bevond had het heft in eigen hand genomen en was anders gaan eten -zonder snelle suikers. Het resultaat was écht zichtbaar en stralend, bovendien voelde ze zich erg goed en waren alle klachten verdwenen.

Snelle suikers zijn behalve suiker ook zaken als geraffineerde witte meelsoorten. Natascha, kleindochter van een bakker, dol op koken en bakken ging aan de slag om te kijken hoe het anders kon. Als alternatief voor wit (tarwe)meel gebruikte ze o.a havermeel. Als zoetmiddel vanillepoeder en gedroogde abrikozen of vers fruit. Omdat een blog voor Natascha te vluchtig is koos zij ervoor om haar recepten te bundelen in een boek. In 2016 verscheen Bakken

Lees meer ...