logo boonappetit

Joke blogt!

Het blenderboek + kefir-mango smoothie recept

Het blenderboek + kefir-mango smoothie recept

Nora French is geboren in Duitsland, getrouwd met een Engelsman en woonachtig in Nederland. Los van dit grappige feit is Nora een zeer gewaardeerde culi collega die ik af en toe tegenkom bij presentaties, waar zij met verve haar boek(en) promoot. Nora schreef eerder Gezond fastfood (2018) en Pioppi -hét kookboek (2019).

Nu is er Hét blenderboek. Mixen is het nieuwe koken. 101 gezonde &glutenvrije recepten. (Culinair Karakter, 22,50 euro)

Nu heb ik sinds een tijdje een (hogesnelheid) blender en drink ik bijna elke morgen een groene smoothie. Omdat ik het lekker vind, er energie van lijk te krijgen en omdat mijn kleine moestuin vol groene blaadjes staat. Behalve voor smoothies gebruik ik de blender niet genoeg, ik was dus nieuwsgierig naar dit boek. Nora laat zien dat je behalve smoothies nog veel meer met je blender kunt maken, vandaar de ondertitel: mixen is het nieuwe koken.

Na een inleiding waarbij alle blenderweetjes ter sprake komen waaronder het hilarische ‘hou je plafond schoon’, komen de smoothies in alle soorten en smaken voorbij. Aan de hand van een smoothie-formule: hoe bouw je een smoothie op, komen er naast de groene ook roze

Lees meer ...
Bish Bash Bosh! + recept voor platbrood

Bish Bash Bosh! + recept voor heerlijk platbrood

Lange tijd was vegetariër zijn voldoende om het milieu te sparen en dierenwelzijn te bevorderen. Er lijkt echter een verschuiving plaats te vinden naar een stapje verder: een geheel plantaardige manier van eten, beter bekend als vegan of veganistisch. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat altijd nogal wat vond. Tot ik me er wat meer in ging verdiepen. Wie net zoals ik dol is op kaas, slagroom en eieren houdt daarmee de vee-industrie op gang. (Voor zuivel en kaas moet een koe kalven, 51 % is stiertje en gaat meteen door naar de mesterij.) Wie milieu en dierenwelzijn serieus neemt kan dus eigenlijk niet om een deels of full-time vegan lifestyle heen.

Maar hoe maak je nou bepaalde gerechten lekker zonder kaas, eieren of room? Dat lees je in Bish Bash Bosh! Jouw favorieten, geheel plantaardig. Dit is het 2e boek van vegan auteurs Henry Firth & Ian Theasby (Fontaine Uitgevers, 27,00 euro). Hier laten ze in meer dan 140 simpele en smakelijke recepten zien hoe je een vegan variant van veel klassiekers klaarmaakt. En dat doen ze heel erg goed. In receptuur uit alle windstreken zoals Italiaans, Midden-Oosters, Indiaas

Lees meer ...
In 6 weken naar Zero Waste

Zero Waste

Wie de gruwelijke beelden van de plasticsoep in zee heeft gezien weet: het moét echt anders. Met zijn allen helpen we onze prachtige planeet om zeep.

Gelukkig komt er steeds meer besef bij een grote groep mensen die de voorhoede vormt en op zoek gaat naar alternatieven. Bijvoorbeeld om zo plasticvrij en verpakking loos mogelijk te leven. Mijn vriendin Willy doet dat. Het is bijzonder om haar volhardende houding en creativiteit te zien. Ze vertelt me over haar successen en minder geslaagde pogingen als ze bijvoorbeeld met haar bakjes en potjes boodschappen gaat doen.

Toen ik het zeer aanstekelijke  In 6 weken naar Zero Waste Zo eenvoudig is duurzaam leven van Kate Arnell (Uitgeverij Good Cook 19,95 euro) las, moest ik dan ook vaak aan mijn vriendin denken.

In dit stappenplan laat Kate, die nergens preekt maar juist een fijne bemoedigende en daardoor zeer aanstekelijke toon gebruikt, zien wat je allemaal kunt doen om zo plastic- en afvalvrij mogelijk te leven.

Zelf kwam Kate op het idee toen ze een artikel las over een gezin van vier personen in Californië dat in een jaar tijd zo weinig afval had geproduceerd dat het in een literpak (!) paste.

Lees meer ...
Stoofbijbel + recept voor Arabische kikkererwten

Stoofbijbel + recept voor Arabische kikkererwten

Ik weet niet hoe dat voor jou is, maar voor mij is het woord stoven verbonden met knus binnen zijn terwijl de regen tegen de ramen slaat en behaaglijkheid. Dan denk ik aan de pan met draadjesvlees op het oliestel vroeger thuis, of stoofpeertjes die rood kleurden tijdens het koken. Stoven is het eten de tijd geven om langzaam gaar te worden, een beetje langer maakt niet uit daar wordt het alleen maar lekkerder van.

Julius Jaspers is veelzijdig: naast kok, restaurateur, presenteerde hij RTL’s Topchef  én brengt hij met regelmaat een kookboek uit. Het laatste is de Stoofbijbel van hachee tot hazenpeper en van lapskaus tot ossobucco. Julius Jaspers (Carrera Culinair, 31,99 euro).

De stoofbijbel is een kloek boek vól stoofgerechten. Uiteraard staan de klassiekers als hachee, draadjesvlees, stoofpeertjes, hutsepot,  boeuf stroganoff, chili con carne en winterfruit erin. Maar ook minder bekende zoals de lapskaus in de titel: dat ‘een staaltje restverwerking is uit de havens van Noorwegen en Denemarken, Noord-Duitsland (Hamburg en Bremen) en gek genoeg ook Liverpool. Er zijn vele varianten. Ik heb het idee dat het een beetje de koelkast aanvegen is.’ Een soort stoofpotje van (restjes) groenten en vlees

Lees meer ...
Koken doe je zo!

Koken doe je zo!

 

Mij overkomt het regelmatig dat ik me afvraag: waarom is …. dat eigenlijk zo? Ook op culinair gebied zijn er veel zaken waarvan je niet precies weet waardoor ze veroorzaakt worden. Die je gewoon voor lief neemt, zoals het huilen bij het snijden van een ui. Daarom vind ik Koken doe je zo! 700 tips, trucs & wetenswaardigheden om je keukenskills te verbeteren Van Arthur le Caisne (Uitgeverij Good Cook 25,95 euro) zo leuk en praktisch.

Dit boek geeft antwoord op veel vragen: waarom is gefrituurd eten zo lekker? Waarom kleeft Thaise kleefrijst? Waarom moet je gehakt altijd ontdooien voor je het bakt? Waarom is het een heel goed idee om zelf je gehakt te maken…. En waarom moet je dat NOOIT in de supermarkt kopen? Waarom zijn eieren niet rond maar ovaal? : in het kort het aanvankelijk ronde ei verandert van vorm omdat de kip het anders niet gelegd krijgt. Het zijn niet alleen leuke weetjes maar ook die je veiligheid bevorderen: waarom je beter je handen kunt wassen als je een ei vastpakt of hoe je een ei van een truffelsmaak kunt voorzien zonder de truffel te eten. (Goedkope truc voor een

Lees meer ...
thee, de nuchtere neef van wijn + recept voor visburger met Matcha mayo en thee advies

Thee, de nuchtere neef van wijn

 

Het is jaren geleden dat ik naar de Jaarbeurs in Utrecht ging om Mariëlla Erkens aan te moedigen op de koffie- en theebeurs in haar strijd om de beste theesommelier van Nederland te worden. Heel dapper liet zij op een groot podium zien hoe je bepaalde soorten thee zet en welke gerecht volgens haar daarbij het best zou passen: foodpairing. Dat jaar won zij niet, om een jaar later terug te keren en alsnog die titel binnen te halen. Dat bewijst dat ze naast deskundig ook een doorzetter is.

Toen ik haar zo bevlogen en deskundig op dat podium bezig zag dacht ik: die zou een boek moeten schrijven. Want ik zag een tipje van de wondere wereld die thee omvat. Thee is meer dan een zakje door een kopje water slingeren. Daar kwam Mariëlla achter toen ze een theeworkshop volgde: de complexiteit, de verfijnde smaken, de vele soorten, de verwantschap met wijn en hoe thee een gerecht omhoog kan tillen. ‘Ik was met stomheid geslagen’. Het deed haar besluiten om de driejarige opleiding tot theesommelier te volgen. ‘Om alles over thee te leren heeft een mens niet genoeg tijd in een leven,

Lees meer ...
uit de oven

Uit de oven

De oven is één van de fijnste keukenhulpen die er is. Je snijdt, roert of mengt wat, zet het in de oven en terwijl je iets anders doet transformeert het tot een heerlijk gerecht. Alleen door warmte en tijd! Wonderbaarlijk.

Het is dus niet verwonderlijk dat er met regelmaat kookboeken die de Oven als onderwerp hebben verschijnen. Uit de oven 100 gerechten waar je niet naar om hoeft te kijken van Diana Henry (Kosmos Uitgevers, 24,99) is een boek waar de oven centraal staat.

‘Ik vind de ovendeur dichtdoen en een theedoek over mijn schouder gooien een van de bevredigendste gebaren in de keuken.’ Zegt Henry in haar inleiding. Ik kan dat beamen. Eerder schreef zij de Gouden kip en Simpel. Diana Henry haar recepten zijn net even anders dan het alledaagse. Hoog op smaak en vol structuren en kleur. Haar laurierkip uit de Gouden kip is een van mijn favoriete bereidingen om kip te maken.

In dit boek geeft ze recepten voor simpele maaltijden zoals saucijsjes, koteletten, visfilets en dergelijke. Ohh denk je dan….simpel. Maar gebraden saucijsjes, appels & bramen met mosterd en ahornsiroop is niet moeilijk om te maken, prachtig om te zien en allesbehalve

Lees meer ...
Tafels vol liefde, het kookboek van thuis in Oss

Tafels vol liefde, het kookboek van thuis in Oss + recept voor Rempah

De gemeente Oss. Tot ruim een jaar geleden een plaats waarvan veel Nederlanders misschien niet precies konden zeggen waar deze lag of er dat ze er ooit waren geweest.

Het vreselijke ongeluk bij een treinovergang met een Stint (gemotoriseerde bakfiets) bracht Oss dramatisch in het nieuws. En recent bleek er in Oss een criminele familiebende te huizen die in drugs en wapens handelen.

Voordat dit alles speelde was ik een paar keer in Oss bij de boekhandel (De Rijks) om mijn boeken te promoten. Ik vond het een warm bad. Lieve enthousiaste boekverkopers en een tafel met theepot waaraan een aantal fans.

Dat Oss een warm bad is bewijst het kookboek Tafels vol liefde, kookboek van thuis in Oss. Kitty Schaap en Manjo van Boxtel. (Stichting Thuis in Oss, 14,95) verkrijgbaar bij boekhandel Derijks:https://www.libris.nl/derijks/

Thuis in Oss is een stichting die ontstaan is als reactie op de weerstand en extreme acties op de in 2016 geopende noodopvang voor vluchtelingen in Oss. De stichting wil een andere kant van Oss laten een zien: een lievere en een gastvrijere. Eten verbroedert en overstijgt culturele verschillen.

Door

Lees meer ...
Mijn appeltaart- het recept

Mijn appeltaart- recept

Mijn kinderen vragen er altijd om: bak je appeltaart? Mijn visite gaat er van uit dat ik op verjaardagen appeltaart bak. Toen ik een keer andere taarten had gemaakt, was het commentaar en de teleurstelling dan ook groot.

Het recept komt uit Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen. Mijn eerste kookboek uit 2010. Het jaar daarvoor bracht ik mijn eerste boek (non-fictie) Het mysterie van de reuk uit. Daarin vertel ik welke invloed geur op je leven heeft en wat het inhoudt als je niets kunt ruiken en daardoor bijna niks kan proeven. Dat heet officieel Anosmie, en dat heb ik sinds mijn vierde jaar. Ik sprak voor dat boek veel mensen, die zich bezighouden met ruiken, geuren en onderzoek daarnaar. Maar ik sprak ook veel mensen die net zoals ik hun reuk volledig kwijt waren. Het verschil tussen hen en mij was dat ze hun reuk op latere leeftijd kwijt waren geraakt en daardoor écht beseften wat ze misten. Ze waren niet alleen hun reuk maar ook een groot deel van hun levenslust en -vreugd kwijt. Met ruiken is het echt zo dat je pas weet wat je mist als je het

Lees meer ...
Donna Hay weeklight + recept voor vegaburger

Donna Hay weeklight + recept voor vegaburger Als fan van Donna Hay ben ik blij met ieder nieuw boek dat van haar verschijnt. Weeklight snelle recepten voor een goed gevoel door Donna Hay (Spectrum, 32.50 euro) is zo’n boek waarvan mijn hart sneller gaat kloppen. Grotendeels vegetarisch, veel groenten, veel kleur en zeer maakbare niet al te veel tijdrovende recepten. Uiteraard allemaal schitterend gefotografeerd en je krijgt meteen trek als je het ziet,. Laag in koolhydraten door het hoge gehalte aan groenten, vandaar light, dat maakt dit boek erg geschikt voor de dagen na de feestdagen als we allemaal weer wat minder van alles en ook van onszelf willen. Maar ook als je dat niet wilt zijn het fijne, gezonde recepten. Echt een boek om veel te gebruiken. In diverse hoofdstukken als Eet jezelf gezond, Moderne make-over, Kommen vol genot, Groene heerlijkheid, Tijd tekort, Basics to brilliance en Er is altijd ruimte voor een toetje, krijg je recepten als knapperige quinoaschnitzels met koolsla en karnemelkdressing, vegetarische bolognesesaus, Thaise salade met biefstuk, mac and cheese met extra groente, wortelsoep met kurkuma, gegrilde broccolisalade, snijbietrolletjes of een supersnelle superfoodsoep. Er staan een aantal basisrecepten in waarop verder geborduurd wordt, zoals het spinazie

Lees meer ...
‘t Verrukkelijke kinderbakboek + ricotta pannenkoekjes recept

‘t Verrukkelijke kinderbakboek + ricotta pannenkoekjes recept

Wat krijg je als een kinderboekenschrijver en bakgod de handen ineen slaan? : Een heel erg leuk en vermakelijk kinderbakboek. Rutger van den Broek (wie kent hem niet) en Mark Haayema (kinderboekauteur) sloegen de handen ineen en schreven ‘t Verrukkelijke Kinder bakboek (Uitgeverij Rubinstein 22,99 euro)

Dit kinderbakboek is een kleurig, vrolijk vormgegeven boek dat verhaalt over de familie Bakker die het liefst de hele dag in de weer is met boter, eieren, bloem en suiker. Het hele jaar door maken ze de lekkerste baksels. De 28 recepten zijn veel voor kinderen bekende: verjaardagstaart, appelflappen, cheesecake, rozijnenbroodjes, koekjes in allerlei soorten en smaken, bananenbrood, fruitkruim (crumble) pannenkoektaart, kruidkoek en pepernoten. Tussen de recepten door wordt het verhaal van de familie Bakker verteld en vinden kinderen leuke weetjes onder het kopje: Wist je dat? zoals dat de meeste mensen op 5 oktober jarig zijn én hoe dat komt, welk verjaardagscadeau het meest gegeven wordt of dat er geen noten aan pepernoten te pas komen.

Het boek is vanaf zes jaar, ik weet uit ervaring dat kinderen het énig vinden om samen te bakken en in de keuken bezig te zijn.

Mijn hongerig oog viel

Lees meer ...
Hottie sambal, dat is sambal met een goed gevoel

Hottie sambal, geeft een goed gevoel

Wist jij dat je door het eten van sambal een goed gevoel kunt krijgen? Allereerst door het pittige karakter. Het eten van peper veroorzaakt een soort pijnprikkel waardoor de hersenen endorfinen aanmaken. Endorfinen zorgen voor een prettig gevoel. Ook krijg je het warm van het eten van peper.

Maar er is nog een reden: De sambal van Hottie sambal: lekkere biologische sambal van Nederlandse bodem, van lokaal geteelde pepers en ingrediënten en met veel liefde gemaakt.

Lang geleden kwam ik Sita Danser tegen op een biologische markt en proefde ik van haar heerlijke sambal.Onlangs kwam ik haar weer tegen op facebook. Maak jij nog steeds van die heerlijke sambal? Jazeker! antwoordde ze. Ze stuurde me een paar potjes op. En weer was ik aangenaam verrast hoe lekker ze zijn. 

Sita maakt sinds 2004 onder de naam Hottie Sambal verschillende soorten sambal op ambachtelijke wijze. In een klein fabriekje, mengt Sita alle kruiden, pelt ze de knoflook, maalt ze alles en is ze bij het verpakken in potjes en de rest van het proces aanwezig. Ze maakt 6 smaken varierend in pittigheid: Yellow peppers die heel heet is, red hot tomaat (iets minder heet)

Lees meer ...
Vers uit de oven + recept voor haverbrood zonder kneden.

Vers uit de Oven + recept voor haverbrood zonder kneden

Van alle apparaten in huis zijn er een aantal die ik dagelijks gebruik: naast de vaatwasser is dat mijn oven.

De oven is mijn vriend: hij bakt, stooft of suddert mijn eten terwijl ik ondertussen iets anders doe. Hij maakt alles net even lekkerder, nergens krijg je zulke lekkere kaaskorstjes of knapperige randjes als bij een gerecht dat uit de oven komt. Het lijkt of in de oven smaken versmelten tot de lekkerste versie van zichzelf.

Vers uit de oven door Ajda Mehmet (Uitgeverij GoodCook, 20,95) is een boek waarin de oven het Zwitserse zakmes onder de keukenapparatuur genoemd wordt. De in Londen geboren Ajda Mehmet is foodstylist en receptontwikkelaar. Inmiddels werkt en woont ze in Nederland en doet ze de foodstyling voor kookboeken en bladen. (Zo leuk: Toen ik de foto van mijn haverbrood op Instagram plaatste liet ze me weten dat zij de foodstyling had gedaan voor het kerstmenu dat ik ontwikkelde voor Elle Eten. De wereld is soms erg klein.)

Vers uit de oven is Ajda haar eerste boek en staat vól heerlijks om je de dag door te bakken. Van ontbijt tot het avondeten, zoete hapjes

Lees meer ...
Moors, een rijke keuken vol kruidige smaken + Pistachetaart met sinaasappel, kardemom, likeur en geitenyoghurt

Moors, een rijke keuken vol kruidige smaken

Moorse invloeden, je hoort het vaak in relatie tot eten. Om aan te geven dat je met smaken te doen hebt die een geschiedenis kennen.

Maar waar komt die term nou eigenlijk vandaan? Moren waren Noord-Afrikaanse Berbers en Arabieren die in de 8e eeuw Spanje veroverden op de Christenen. Pas in de 15e eeuw werden ze volledig verdreven. Hun invloed is nog altijd merkbaar, ook op tafel. Ze introduceerden exotische specerijen. Vruchten, groentes en noten. Ze combineerden de zon doorstoofde keukens van Noord-Afrika, het Midden Oosten en de plaatselijke keuken. De in Spanje woonachtige Joden werden onderdrukt tot de Moren kwamen. De Joodse bevolking sloot zich daarom bij hen aan en brachten hun heerlijkheden mee. Een versmelting van culturen en smaken vond plaats met als gevolg een heerlijke keuken vol rijke smaken en kruidige gerechten.

Ben Tish, is chef en gast bij tv programma’s waaronder de Engelse versie van MasterChef. Hij schreef Moors modern Mediterraan Arabisch kookboek. (Kosmos Uitgevers 29,99 euro)een kookboek vol gerechten met Moorse invloeden.

In Moors vind je gerechten voor alle momenten van de dag; zoals Siciliaanse brioche (waar o.a kaneel en citrus schil ingaan) gebakken

Lees meer ...
Moonmilk : voor de slapelozen + recept

Moonmilk : voor de slapelozen + recept

Ik ken een aantal mensen die áltijd goed slapen, behalve als ze verkouden of anderszins ziek zijn. Maar ik ken nog veel meer mensen die vaak slecht slapen.

Slecht slapen kan veel redenen hebben, waaronder te druk zijn waardoor je dan in bed nog ligt te malen. Slaap is belangrijk voor je gezondheid en om overdag een beetje fatsoenlijk te functioneren.

Om goed te slapen kun je natuurlijk allerlei hulpmiddelen gebruiken. Van dokterspil tot kruidendrankje van de drogist en van een warme douche voor het naar bed gaan tot slapen in een koele slaapkamer. Tijdschriften en boeken verhalen met regelmaat over allerlei remedies om beter te slapen.

Een ouderwetse remedie is warme melk drinken voor het slapengaan. Warme melk bevat tryptofaan, een aminozuur dat een kalmerend effect heeft. De moderne versie van warme melk is Moonmilk 50 plantaardige drankjes voor het slapengaan. Gina Fontana (Uitgeverij Citrus, 13.95 euro )

Een leuk boek. De schrijfster heeft een melk allergie dus verzon warme melkdrankjes op basis van de tegenwoordig zo hippe en goed verkrijgbare plantaardige melksoorten. Vanuit de ayurvedische voedingsleer is warme melk een manier om je emoties en energie in balans te brengen.

Lees meer ...
De snelle bakplaat + recept voor zoete aardappel met oregano, feta en geblakerde citroen.

De snelle bakplaat

Stel je voor: een lange, mooi gedekte tafel, fonkelende glazen, de herfstzon die behaaglijk warm in je rug schijnt, een tafel vol schalen met heerlijk eten, fijn gezelschap en een prachtig uitzicht over het Amsterdamse IJ. Dat viel mij allemaal ten deel tijdens de lunch ter promotie van De snelle bakplaat 75 makkelijke recepten uit de oven van Rukmini Iyel. (Becht, 19,99 euro)

‘Zeg maar Mini hoor, dat doet iedereen’ zegt ze als ik vraag hoe je haar naam uitspreekt en waar deze vandaan komt.

Rukmini is van Indiase afkomst, vegetarisch opgevoed: haar vader kwam uit het deel van India waar men strikt vegetarisch eet. Haar moeder uit het deel waar juist vlees gegeten wordt. Vader vond het geen probleem als moeder wel vlees at, maar die was juist solidair met haar man. Zodoende kwam Rukmini in haar studententijd pas met vlees in aanraking omdat ze in een studentenhuis ging wonen met louter vleeseters. Nu eet ze vlees met mate. Ze werkt als voedstylist en schreef al eerder het succesvolle boek De groene bakplaat.

Een bakplaat moet je overigens ruim nemen: ‘het belangrijkste is dat alles als bakplaat kan dienen. Dat kan ook een grote Pyrex ovenschaal,

Lees meer ...
Maison Mari is meer dan een kookboek + Pastinaaksoep met komijnolie en pastinaakchips

Maison Mari is meer dan een kookboek + Pastinaaksoep met komijnolie en pastinaakchips

Toen ik de longlist van de Gouden kookboekverkiezing zag, realiseerde ik mij hoe moeilijk het voor de jury geweest moest zijn. Bij sommige kookboeken wordt veel gedaan aan de promotie en soms zijn er zelfs persreisjes naar het land dat het thema van het boek vormt. Sommige juryleden gaan mee op reis of werken voor uitgeverijen of publiceren daar zelf. Ik zou het zelf dan denk ik érg lastig vinden om niet bevooroordeeld te zijn, al was het maar uit loyaliteit.

Omdat ik gedurende het jaar enorme stapels kookboeken op mijn bureau bezorgd krijg om te recenseren, doe ik dit jaar van achter mijn bureautje een eenmans(vrouw)juryberaad. Welke boeken vond ik het afgelopen jaar nou de moeite en vooral: welke zou ik nomineren voor de Gouden Boon award?

Potentiële winnaar De makkelijke Franse keuken van Karin Luiten was nog niet uit toen er gejureerd werd achter mijn bureau, dus die valt helaas buiten de jurering. Maar ook Uit Fatima’s keuken die van niets op nummer 1 op de bestsellerlijst binnenkwam verdient een plekje, evenals het door mijzelf geschreven De Vega Optie, Made by Ellen van Ellen

Lees meer ...
Desserts, een masterclass + recept voor chocoladepudding

Desserts, een masterclass

De meer deftige versie van een toetje is een dessert. Waar een toetje een schaaltje yoghurt, vla of een geschild peertje kan zijn, is een dessert iets om naar uit te kijken terwijl je nog aan het eten bent omdat het luxer, meer smaakdimensies heeft en vaak oogstrelend is.

Aan al deze voorwaarden heeft Danny Jansen in zijn masterclass Desserts ruimschoots voldaan. Echt stuk voor stuk heerlijke nagerechten om je om te verheugen.

Na de basisbeginselen: zorg dat er altijd iets krokants bijzit, neem een mooie vorm, beschouw het dessert als een boeket (!) de basisbenodigdheden: zoals een mixer, oven en spuitzak volgen de basisbenodigdheden. Daarna kunnen we aan de slag met hoofdstukken als Klassiekers zoals panna cotta of Haagse bluf, Feestelijk, zoals een Engelse kerstpudding, of een croquembouche je kent het vast wel dat is zo’n soesjestoren, Fruitig denk aan een vanille hangop met rood fruit, Chocolade & karamel een lopend chocolade taartje of crème caramel, Oud-Hollands uiteraard met de ouderwetse vlaflip waarbij je de rode siroop zelf maakt en blanc manger. Tot slot IJs wat fruitzooi met sorbetijs en onder andere pêche melba brengt.

Dat Danny een vakman is blijkt uit de prachtige gerechten

Lees meer ...
De makkelijke Franse keuken + recept voor tartines aux radis

De makkelijke Franse keuken +recept voor tartines aux radis

Wie in krap 14 jaar tijd liefst 14 (!) kookboeken schrijft, waarvan er een duizelingwekkend aantal over de toonbank zijn gegaan, mag een fenomeen genoemd worden. Ze blijft er beslist bescheiden onder: Karin Luiten bekend als Koken met Karin presenteerde 31 oktober haar 14e kookboek. De makkelijke Franse keuken Lekkere recepten voor elke dag Karin Luiten (Uitgeverij Nw A’dam 27,99 euro)

Tijdens een heerlijke lunch in het knusse Bouchon du Centre in Amsterdam werd De makkelijke Franse keuken ten doop gehouden. Tijdens de lunch verzorgd door Hanneke Schouten kregen we allerlei gerechten uit het boek en zo meteen een indruk van de inhoud. Ik noem roulés aux olives, een hapje van bladerdeeg en olijven, tartines aux radis, een verrassend toastje met 2 bereidingen van radijs, oeuf mayonnaise, hardgekookt ei met mayonaise en paté de campagne, huisgemaakte paté. Daarna een heerlijke soupe au pistou, een groentesoep met de Franse variant van pesto, gevolgd door tartelette au figues et roquefort, hartig-zoete taart van vijg en blauwe kaas, petits farcis met gehakt gevulde groenten en als afsluiter petits gâteaux aux pralines roses, een deegbakje gevuld met een rozerode

Lees meer ...
Nigella bakt - recept voor haverkoekjes

Nigella bakt - recept voor haverkoekjes

Telkens als ik naar een kookprogramma van Nigella Lawson kijk, overvalt me iets gelukzaligs (vaak in herhaling op 24Kitchen). De manier waarop zij over eten praat, met de taxi (!) boodschappen doet, haar met honderden kerstlampjes verlichte huis, de overvolle boekenkast en bomvolle voorraadkast waaruit ze van alles pakt om vervolgens de keuken in te duiken. Om dan iets ogenschijnlijks eenvoudigs te maken waarbij vet, room, alcohol, noch suiker worden geweerd: heerlijk!

Ik heb al haar boeken. Een daarvan Hoe word ik een goddelijke huisvrouw werd vele malen (15 x) herdrukt en is er nu in een nieuw jasje met een nieuwe titel: Nigella bakt Zo word je een god(in) in de keuken. Nigella Lawson (Uitgeverij Atlas Contact, 20.00 euro)

Hierin laat Nigella zien hoe bevredigend bakken kan zijn. ‘Een van de redenen waarom bakken zo’n bevredigende bezigheid is, schuilt in de uitstekende inspanning-succesverhouding. Daar gaat dit boek over: het prettige gevoel van de warme, zoete geuren die om je heen zweven terwijl je je ontspant.’

In hoofdstukken als cakes, koek en taarten, koekjes en ander klein spul, pasteien, desserts, chocola, kinderen, kerstmis en brood en gist komen verschillende hartige maar vooral zoete baksels

Lees meer ...