logo boonappetit

Joke blogt!

Vegetarisch voor een prikkie! + energiereep recept

Vegetarisch voor een prikkie! + energiereep recept

Aanstekelijk. Dat is de boodschap en het verhaal achter Vegetarisch voor een prikkie. Lekker eten voor jou, je portemonnee en de planeet. Hanna Olivenmark (Uitgeverij Citrus, 19,95 euro).

De Zweedse Hanna Olivenmark werkte pas als diëtiste toen het haar opviel hoe vaak men tegen haar zei dat gezonde voeding duur is. ‘Gezond eten wordt vaak gezien als iets exclusiefs. Men denkt aan saladebowls van 10 euro of aan dure superpoeders..’ Ze had meer dan genoeg van dat beeld en begon haar blog Portionen under tian (eten voor een euro). Zuinig zijn met de middelen die je hebt en met de middelen die er zijn. Dat is dus ook zuinig zijn op de aarde.

Toen Hanna begin twintig was wilde ze graag naar Nepal om vandaar te wandelen naar een basiskamp op de Mount Everest. Alleen had ze niet genoeg geld. Daarom besloot ze om veel zuiniger aan te doen. Ze bereikte haar doel. Eenmaal terug nam ze ontslag en stortte zich volledig op haar blog.

De populairste recepten van haar blog, aangevuld met nieuwe resulteerde in Vegetarisch voor een prikkie. In dit boek deelt ze recepten en tips om zuiniger te leven.

Lees meer ...
Meals in Minutes + supervegadahl recept

Meals in Minutes + supervegadahl recept

De Ierse Donal Skehan is veelzijdig: naast televisiepersoonlijkheid (je kent hem vast van 24 Kitchen) is hij presentator, voedselschrijver, kok, fotograaf en oud-zanger. Hij staat bekend om zijn televisieseries, kookboeken en populaire YouTube-kanaal. Skehan was ook lid van de jongensband Streetwize. 

Toch is hij uiterst bescheiden en jongensachtig leuk. Ik heb een keer met hem ontbeten. Dat klinkt zo opgeschreven best spannend. Het was bij boekhandel Scheltema op maandagmorgen waar hij een (vorig) boek presenteerde. En er waren meer mensen bij. Maar wát een leuke man, zo fris, enthousiast en echt geïnteresseerd.

Nu is er een nieuw kookboek van zijn Meals in minutes 90 simpele, voedzame maaltijden. Donal Skehan. (Uitgeverij Nw A’dam 25,99 euro) Dat hij bovendien zelf fraai fotografeerde.

Een paar jaar gelden verliet Donal zijn geboortedorp in Ierland waar hij een heerlijk huis en een goed uitgeruste en van alle gemakken voorziene keuken had. Na een jaar van omzwervingen vestigde hij zich uiteindelijk in LA en werd hij kort daarna vader. Hierdoor realiseerde hij zich dat uitgebreid koken een onmogelijk iets is als je moe en druk bent, weinig tijd en een minder goed uitgeruste keuken tot je beschikking hebt. Hierdoor kreeg

Lees meer ...
Eva’s keukenkast + recept voor Limburgs schoteltje

Eva’s keukenkast

Ik zag haar deze week voor het eerst, maar had het gevoel dat ik haar al langer kende. Dat komt door haar leuk geschreven, persoonlijke kookboek Eva’s keukenkast. Per ingrediënt 3 recepten. Eva Posthuma de Boer. (Nijgh Cuisine, 29.99 euro)

In het voorwoord begint ze met de zin: ‘Of ik in eten denk vroeg iemand mij ooit. Inderdaad. Bizar maar waar’. (Laat ik dat nou precies zo hebben.) In dit boek geeft ze de nieuwe kijk op eten weer, minder verspillen en 80/20 waarbij het grootste deel uit groenten en een klein deel uit vlees of vis en vaak uit vegetarische maaltijden bestaat. Ook wordt er niks meer weggegooid maar alles opgebruikt. Hoe we anders, duurzamer en beter gaan eten; van die wens is dit boek een vertaling. Denken en je menu samenstellen met wat je hebt en daar wat lekkers mee maken.

In Eva’s keukenkast wordt aan de hand van 55 favoriete ingrediënten telkens drie recepten gegeven, zodat je met dat wat je in huis hebt altijd wel een recept van je gading vindt.

In dit boek vertelt ze bij bijna elk recept een persoonlijke anekdote. Zoals dat haar vader (fotograaf Eddy Posthuma de Boer

Lees meer ...
Indorock: vernieuwend, hip maar bovenal érg lekker! + heerlijk recept voor acar van rodekool.

Indorock: vernieuwend, hip maar bovenal érg lekker!

Haring met Balinese sambal? Tja, aan die combinatie zou ik ook niet meteen gedacht hebben maar het is écht heel erg lekker! Ik proefde het tijdens de presentatie van Indorock, Indonesische smaken in een nieuw jasje. Bumbu* Nouveau Indo *134 recepten * sambal * toko. Vanja van der Leeden Fotografie Remko Kraaijeveld. (Nijgh Cuisine/ Nijgh & van Ditmar. 34.99 euro)

Terwijl de hapjes rondgingen (ook tahu telor en saté kambing dabu-dabu ) zorgde de live muziek van Remko Kraaijeveld en zijn vader Frank (oprichter van de Indorock band de Bintangs) voor de benodigde rock.

Vanja van der Leeden schreef, kookte en stylede, echtgenoot en fotograaf Remko fotografeerde Indorock. Het is een kookboek waarin de oude Indonesische keuken in een nieuw opgefrist, swingend hip jasje is gestoken. Vanja noemt het zelf nouveau Indo. Ze is dan ook een ‘atypische pinda’, naast een pinda allergie had ze een Indonesische oma die niet kon koken. Dat maakt dat zij geen traditionele familierecepten heeft waar sentiment aan kleeft, maar de blik voorwaarts op de toekomst richt.

Voor dit boek maakten Vanja en Remko samen met hun kinderen een reis naar Indonesië, Vanja speurde en vond

Lees meer ...
Nog eenvoudiger 2, met 4 ingrediënten

 

Nog eenvoudiger 2, met 4 ingrediënten

 

De Belgische Pascale Naessens heeft een -zo lijkt het wel- patent op ogenschijnlijk zeer eenvoudige recepten met groots effect. De laatste jaren bracht zij met jaarlijkse regelmaat een aantal kookboeken uit waarin zij dit telkens weer bewijst. De kokos-havermout-banaankoekjes uit Puur Eten dat je gelukkig maakt (2014) kan ik met mijn ogen dicht bakken zo vaak bakte ik ze al. Vorig jaar verscheen Nog eenvoudiger met 4 ingrediënten, en nu is er Nog eenvoudiger 2 met 4 ingrediënten, low carb & keto recepten. Pascale Naessens. (Uitgeverij Lannoo, 25,99 euro)

Behalve weinig ingrediënten en een eenvoudige bereiding zijn de recepten ook laag in koolhydraten en in de nieuwste titel zelfs keto. Pascale zelf zegt dat haar recepten dit vaak al waren maar dat ze nu specifiek aangeeft welke recepten dat betreft.  Keto is een term die je de laatste tijd steeds vaker op ziet duiken. Het wil zeggen dat je minder dan 50 gram koolhydraten per dag eet en meer vet. Door gebrek aan koolhydraten schakelt je lichaam daardoor over op vetverbranding. Het zorgt voor gewichtsverlies en is heilzaam bij bepaalde ziektebeelden waaronder diabetes type 2. Hanno Pijl, hoogleraar diabetiek aan

Lees meer ...
Olie, azijn, zout & zuur +recept voor spannend zout

Olie, azijn, zout & zuur +recept voor spannend zout

Wie duurzaam wil leven en daarom graag lokale producten gebruikt zit in de wintermaanden met een dilemma: er groeit maar weinig in Noord Europa. De Zweedse chef-kok Johan Björkman zag in traditionele conserveringsmethoden als inleggen, fermenteren, drogen, kruidenolie, kruidenzouten en andere technieken waaronder saus maken, de oplossing om in de donkere wintermaanden toch te kunnen genieten van lokale producten. Ook ontdekte hij dat je door conserveren producten van structuur en smaak kunt veranderen zodat ze er soms zelfs beter van worden. Op die manier kun je een moderne voorraadkast aanleggen vol lekkere ingrediënten en smaakmakers. Hij schreef er een boek over: Olie, azijn, zout & zuur. Drogen, inmaken, fermenteren, infuseren. Johan Björkman. (GoodCook 20,95 euro)

De cover van zijn boek laat zien hoe zo’n kast eruit zou kunnen zien. En dat is écht een beeld waarvan mijn culinaire hart sneller gaat kloppen. Niets zo leuk als een kastplank met potjes en flesjes met zaken die je zelf hebt gemaakt. Bovendien is het ook leuk om een fles zelfgemaakte kruidenolie of kruidenazijn of bijzonder zout cadeau te geven.

Voorin het boek krijg je eerst een overzicht wanneer de tijd om te

Lees meer ...
Taart uit de blender, is zo klaar!  Met recept voor bloemkool Roquefort taart.

Taart uit de blender, is zo klaar!

‘Wat is dit?’, vroeg mijn man vanmorgen toen hij de magnetron opende. Ik keek in een schaaltje met een goudgele dikke substantie. ‘Geen idee’ zei ik naar waarheid. Even later begon het te dagen. Het was een vergeten onderdeel van de hartige taart die ik gisteravond bakte uit Taart uit de blender. Mixen, in de oven zetten klaar Guillaume Marinette (Karakter Uitgevers 11,99 euro)

Taart uit de blender gaat uit van een prachtig gegeven: doe alles in een blender, maal het fijn, schenk het in een bakvorm, laat 10 minuten staan zodat zich 2 lagen vormen: bodem en vulling, leg er nog wat substantieels op en bak het in een half uurtje bruin en gaar. Met weinig moeite zet je zo een taart op tafel. Zoet of hartig. Ik vind het een subliem idee.

Bovendien lijkt dit sneller dan een pizza of iets anders bestellen en is het veel gezonder.

In het boek raden ze een siliconen bakvorm aan en dat is een goede tip. Ik gebruikte een springvorm. Uiteraard goed ingevet maar daar kleefde het toch wat aan vast. Of zou dat komen omdat ik het boter-melkmengsel was vergeten in de

Lees meer ...
Bosh! recept voor vegan sticky shiitakes

Bosh! Simpele recepten met ongelooflijke resultaten

Uit ervaring weet ik hoe moeilijk het is om een boek uitgegeven te krijgen. Wie als nieuwkomer (!) een boekcontract voor 4 titels ineen weet te krijgen is voor mij meteen al een mirakel.

Ik keek dus -eerlijk gezegd- met een lichte scepsis naar Bosh, simpele recepten, ongelooflijke resultaten, helemaal plantaardig. Henry Firth & Ian Theasby. (Fontaine Uitgevers, 27,00 euro) om te zien wat 4 boekcontracten rechtvaardigd.

Henry Firth, contentmaker op het gebied van film & internet en Ian Theasby, marketeer met een achtergrond in de mode, keerden vleeseten drie jaar geleden de rug toe en gingen veganistisch eten: geheel zonder dierlijke producten dus ook geen ei, zuivel of honing. Sindsdien is er veel veranderd: ze runnen het grootste online vegan kanaal ter wereld met vele miljoenen views op ieder recept.

Natuurlijk ze hebben hun werkachtergrond een beetje mee om te weten hoe je mensen kunt bereiken, maar als je de populariteit vast weet te houden doe je blijkbaar iets goed en ben je een blijver.

Het boek dat ze samen schreven Bosh! daar spat het enthousiasme van af. Hun teksten blaken van zelfvertrouwen en eerlijk gezegd vind ik dat erg leuk:

Lees meer ...
Jamie Oliver VEG 116 easy groente recepten

Jamie Oliver VEG 116 easy groente recepten

 

Mijn hart begon sneller te kloppen toen ik een poos geleden het nieuws vernam: Jamie Oliver zou met een vegetarisch kookboek geheel in het teken van groenten komen. Veg genaamd, goed gekozen omdat veg zowel op het Engelse woord voor groenten vegetables als vegetarisch slaat. Ik ben beslist fan van Jamie en vond zijn voorlaatste boek 5 ingrediënten echt erg goed.

De laatste jaren verschijnen er enorm veel kookboeken waarin groenten centraal staan. En mogelijk had ik daarom andere verwachtingen, te hoog gespannen. Ik denk dat de titel mij ook een beetje op het verkeerde been had gezet, of in ieder geval de ondertitel: 116 easy groente gerechten. Daardoor verwachtte ik spektakelstukken waarin de groenten heel duidelijk op de voorgrond staan. Waar ik anders erg juichend ben wist ik nu niet wat ik er van moest vinden.

Ik leg het even uit. In alle gerechten komen natuurlijk groenten voor, maar het zijn gerechten waarin groenten een onderdeel zijn. Zoals sticky uientaart, picknick pasta salade of machtige penne met paddenstoelen. En dat kennen we natuurlijk al. Bij de sticky toffeewafels moest ik even kijken waar de groenten waren om banaan, granaatappel en dadels

Lees meer ...
Doe effe gezond

Doe effe gezond

Als je zoals ik op de een of andere manier veel met eten bezig bent en de mensen om je heen delen die interesse, dan vergeet je het weleens. Dat er ook mensen zijn voor wie eten geen of in ieder geval een minder prominente rol speelt. Dat is natuurlijk oké en eerlijk gezegd vind ik dat ook wel verfrissend om te zien.

Ik weet niet wat ervoor zorgt dat mensen minder gezonde keuzes maken. Ik denk dat het vooral een combinatie van factoren is, waarbij desinteresse en onwetendheid er een kunnen zijn. Er wordt vaak gezegd dat een lagere sociale status ook een oorzaak is, feit is natuurlijk wel dat ongezonder eten (lees geraffineerde producten als wit brood, witte pasta, zakjes en pakjes) vaak goedkoper is dan de gezondere variant.

Mijn voormalige tandarts (hoog opgeleid, goed verdienend) at maar éénmaal per dag een fikse avondmaaltijd en tijdens het boren hoorde ik altijd haar maag en darmen knorren. Dat is volgens mij ook niet gezond. Er is een manier van eten intermitting fasten genaamd die er vanuit gaat dat kortdurende periodes van 16 uur niets eten gezond zijn. Anderen zoals het Voedingscentrum beweren dat juist drie

Lees meer ...
Het makkelijke bakboek is makkelijk! Met recept voor supersnelle rozijnenbroodjes.

Het makkelijke bakboek is makkelijk!

Het makkelijke bakboek, 100 recepten: simpel, snel & stap voor stap (Rutger van den Broek, Uitgeverij Carrera Culinair 22,50 euro) Is het zevende bakboek op rij van Rutger van den Broek ook bekend als Rutger Bakt. Ik ben fan van Rutger; zijn recepten kloppen en daarnaast is hij een aardig en bescheiden mens gebleven.

Het komt niet vaak voor dat ik een kookboek doorblader en bij élk recept denk: dit lust ik. Bij het makkelijke bakboek denk ik dat bij elk recept. Makkelijk is hier echt op zijn plaats: je hebt weinig ingrediënten nodig, de ingrediënten zijn in elke supermarkt verkrijgbaar en vereisen geen dure keukenapparatuur. Een kom, mixer, steelpan, wat bakvormen en een oven volstaan.

Na de basis zoals oventemperatuur, baktijden, plaats in de oven, lepelmaten en afwegen en de basisproducten gaan we bakken. Hoofdstukken als Bakplaat: kaneelkoeken met pecannoten, anijskoekjes met vijgenjam of chocoladesalami, Cakeblik: olijfoliecake met tijm en citroen, theebrood met rozijnen en abrikozen, Springvorm: shortbread met venkelzaad en sinaasappel, amandel-chocoladetaart, romige aardbeientaart of cheesecake met lemoncurd Vierkante vorm: cake met zomerfruit, kokoskoek met limoen, blondies met pecannoten Cupcakevorm: blauwe bessen-cheesecakejes, aardbeienschelpen, amandelcakejes met bramen Ovenschaal:

Lees meer ...
De gastvrije keuken van het Midden-Oosten

De gastvrije keuken van het Midden-Oosten

Ik was het eigenlijk al een beetje vergeten dat afgelopen zomer ons de toekomst was voorspeld. Wij zaten aan het water in een restaurantje op Cyprus. Mijn man dronk een kopje Cypriotische koffie wat neerkomt op veel drab en een paar slokjes sterke koffie. Na afloop moest hij van de ober het kopje met drab omgekeerd op het schoteltje zetten. Na vijf minuten kwam de ober de toekomst aan de hand van het ontstane patroon in de drab voorspellen. Ik vond de voorspelling er een van het vage soort, maar mijn man glunderde en vond het een fijn vooruitzicht.

Toen ik De gastvrije keuken van het Midden-Oosten (Bethany Kehdy, Fontaine uitgevers , 27,99 euro) doorbladerde kwam ik bij het recept voor Arabische koffie ook het ‘lezen van koffie’ tegen. Daarin lees ik precies hoe het moet en zou ik het ook de toekomst kunnen voorspellen, ware het niet dat ik bij de dag leef.

Het is wel kenmerkend voor dit bijzonder leuke boek, dat naast beproefde receptuur vol leuke wetenswaardigheden en feitjes staat. Daar hou ik van omdat het mijn horizon breder maakt.

Zo lees ik bij : wat maakt het uit? Het

Lees meer ...
#KOOKDEHELEVEGAOPTIECHALLENGE

#KOOKDEHELEVEGAOPTIECHALLENGE

 

Alweer een aantal jaar geleden zag ik de geweldige film Julie and Julia. In deze film zet Meryl Streep op onvergetelijke wijze Julia Child neer. Julia Child was kok, auteur en televisiepersoonlijkheid. En werd bekend met haar boek Mastering the Art of French Cooking. Hierin liet ze het Amerikaanse publiek kennis maken met de Franse keuken.

In de film kookt Julie Powells bij wijze van uitdaging Child’s boek van A tot Z. Een geweldig eerbetoon en een hilarische film, zeker omdat Child zo leuk presenteerde.

Tot mijn grote verrassing voelde ik me afgelopen weekend een klein beetje Julia. Dit omdat enkele enthousiaste volgers afzonderlijk van elkaar aankondigden om bij wijze van uitdaging de hele Vega Optie uit te koken.

Wat is er nu vleiender dan dat? Ik geniet van elke foto die ze plaatsen. Trouwens van iedereen die een foto plaatst van iets dat ze gekookt hebben uit de Vega Optie geniet ik zeer. Én het valt me op hoe goed het er allemaal uitziet!

Wie zich aan wil sluiten bij de #kookdehelevegaoptie challenge is hierbij van harte uitgenodigd. Gebruik de #kookdehelevegaoptiechallenge en tag me zodat ik het zeker zal zien.

Voor wie de #kookdehelevegaoptiechallenge volbrengt organiseer

Lees meer ...
Vegan in 5, met heerlijk noedelrecept

Vegan in 5, met heerlijk noedelrecept

Koken met 5 ingrediënten is een leuk concept dat aanslaat bij het grote publiek. Niet zo gek als je bedenkt dat veel mensen niet de hele dag tijd hebben om in de keuken te staan en boodschappen te doen. 5 Ingrediënten is overzichtelijk. (Het boek van Jamie Olliver met 5 ingrediënten is zijn best verkochte boek ooit…)

Nu is er Vegan in 5. Meer dan 100 eenvoudige en lekkere recepten met maar 5 ingrediënten. Roxy Pope & Ben Pook (Uitgeverij Spectrum 20,00 euro)

Vegan (of voluit veganistisch) is een manier van eten waarbij niet dierlijks gegeten wordt: dus behalve geen vlees, vis, eieren, zuivel ook geen honing of gelatine. En veel veganisten dragen geen wol of leer.

Veganisme wint sterk aan populariteit. Veel jongeren (maar ook ouderen) kiezen voor een vegan lifestyle. Veganistisch eten vraagt om creativiteit en inzicht in wat je nodig hebt om gezond te blijven. Dat vegan eten allesbehalve saai, duur, ingewikkeld of geitenwollensokkerig is, bewijzen Roxy Pope en Ben Pook in hun boek Vegan in 5. Roxy en Ben kennen elkaar uit de muziekindustrie en kozen drie jaar geleden voor een vegan lifestyle. Tegelijk startten zij hun website wearesovegan.com

Lees meer ...
De landgoedkeuken van Heerlijkheid de Mariënwaerdt

De landgoedkeuken van Heerlijkheid de Mariënwaerdt

In de Betuwe aan het riviertje de Linge, tussen de dorpen Tricht en Beesd, ligt Heerlijkheid Mariënwaerdt een landgoed van ruim 1.000 hectare. In de Middeleeuwen was een Heerlijkheid het grondbezit met bijbehorende rechten en plichten van een adellijke heer. Sinds 1734 is dit landgoed in handen van de familie Verschuer. Het landgoed bevat uitgestrekte akkers, boomgaarden en weilanden met een verscheidenheid aan planten en dieren. De landbouw is geheel biologisch. Van de oogst en de melk produceren ze op het landgoed allerlei delicatessen, zoals jam, chutney, sap en saus die behalve in de landgoedwinkel op veel andere plaatsen te koop zijn.

In De landgoedkeuken, puur veelzijdig, voedzaam en eerlijk. Nathalie Barones van Verschuer (Fontaine Uitgevers, 29,99 euro) deelt de huidige bewoonster van het landgoed haar favoriete recepten.

Haar schoonmoeder, Catharina van Verschuer-van Sminia schreef al eerder (2011) een kookboek samen met de kok van het landgoed: Gerechten van de Heerlijkheid. Dat boek heb ik ook en daarin staan smakelijke en royale (lees boter, room en suiker) recepten.

In De landgoedkeuken zie je duidelijk het verschil tussen de schoondochter en -moeder. In De landgoedkeuken staan gerechten die helemaal in deze tijd passen.

Lees meer ...
Made by Ellen, elke dag verrassend lekker eten.

Made by Ellen, elke dag verrassend lekker eten.

Een héerlijke verzameling van beproefde recepten en bereidingswijzen dat is Made by Ellen in een zin samengevat. (Made by Ellen, elke dag verrassend lekker eten. Ellen van Duijn. Uitgeverij Nw A’dam 25.99 euro)

Ellen van Duijn groeide op in het hotel-restaurant van haar ouders in Twente. Aan tafel gingen de gesprekken vooral over eten: bij het ontbijt wat ze gingen lunchen, bij de lunch wat er ’s avonds werd gegeten. Haar moeder was de kok en Ellen zat graag bij haar in de keuken, want daar gebeurde het. Op 10 jarige leeftijd bakte zij haar eerste appeltaart wat daarna een zondags ritueel werd. Eenmaal op zichzelf belde ze met regelmaat haar moeder om te vragen hoe lang iets moest koken, bakken of stoven. Waarop haar moeder steevast antwoordde: ‘je moet kijken, voelen en proeven.’

Dat is de leidraad van dit boek geworden: Ellen wil laten zien dat koken niet moeilijk is en voor iedereen haalbaar, ook op het oog wat minder makkelijke technieken als stomen, roken of pocheren.

Dat is meteen de indeling die dit boek volgt: roosteren, stomen, koken, grillen, pocheren, roken, bakken, inleggen, poffen en mixen. Elk

Lees meer ...
Aubergine salade met Sechuanpeper

Aubergine salade met Sechuanpeper

Recept afkomstig uit mijn kookboek Koken met kleur! Uitgeverij Nieuw Amsterdam

Op dit moment zijn de aubergines goedkoop en volop verkrijgbaar. Je kunt er veel mee, een salade maken is een misschien wat minder bekende bereiding. Daarom trakteer ik je op een recept uit mijn kookboek Koken met kleur!

Aubergine, prachtige paars en eivormig. In het Engels wordt hij eggplant genoemd. In Azië is de aubergine al duizenden jaren bekend, in Nederland is hij via de Mediterrane landen op ons bord terecht gekomen. Behalve paars is hij er ook in prachtige variaties: paars met wit gestreept, wit of geel. Het vruchtvlees bevat weinig calorieën en behoorlijk wat vezels. Aubergine heeft de neiging om zich als een spons vol te zuigen. Als je hem bakt in olie is de olie voor je het weet verdwenen in de aubergine. Ooit las ik in een Turks kookboek – daar kent men veel bereidingen – dat weken in melk de aubergine zacht romig maakt en het vruchtvlees verzadigt, waardoor hij geen of minder vet opzuigt. Ik pas dit toe in deze enorm lekkere romige en licht pittige salade die zowel koud, warm of ergens daartussenin geweldig is.

De Sechuanpeper zorgt

Lees meer ...
Gwenn’s Bakery

Gwenn’s Bakery

Gwen Danis werd in Frankrijk geboren en was van kleins af aan gefascineerd door eten. Als kind kookte hij uit een kinderkookboek regelmatig het vrijdagse avondmaal en hij keek toe hoe zijn moeder haar appeltaart bakte. Bij de boulangerie keek hij kwijlend naar de eclairs in de vitrine. Koken werd zijn passie en na de Hogere Hotelschool in Maastricht woonde hij met zijn Franse vrouw in Parijs, waar hij als manager in de horeca werkte. Hoewel eten zijn passie was, had hij met zelf bakken nog niet zoveel. (Zich erop toeleggen was in zijn piepkleine Parijse keuken ook niet echt mogelijk) Dat veranderde toen hij nét terug in Nederland was en begon met bakken. In 2017 meldde hij zich op het allerlaatste moment aan voor Heel Holland Bakt. Hij schopte het tot de finale, die Hans Spitsbaard uiteindelijk won.

Bijzonder aan Gwenn is dat hij autodidact is: hij heeft zichzelf alles aangeleerd op het gebied van bakken, waarbij zijn hart ligt bij de Franse patisserie. Volgens Gwenn komen de beste patissiers namelijk uit Frankrijk.

En nu is daar zijn eerste boek: Gwenn’s Bakery, moderne Franse patisserie. Gwenn Danis. (Fontaine Uitgevers, 29.99 euro)

Er vallen meteen een

Lees meer ...
Gwenn’s Bakery

Gwenn’s Bakery

Gwen Danis werd in Frankrijk geboren en was van kleins af aan gefascineerd door eten. Als kind kookte hij uit een kinderkookboek regelmatig het vrijdagavondmaal en hij keek toe hoe zijn moeder haar appeltaart bakte. Bij de boulangerie keek hij kwijlend naar de eclairs in de vitrine. Koken werd zijn passie en na de Hogere Hotelschool in Maastricht woonde hij met zijn Franse vrouw in Parijs, waar hij als manager in de horeca werkte. Hoewel eten zijn passie was, had hij met zelf bakken nog niet zoveel. (Zich erop toeleggen was in zijn piepkleine Parijse keuken ook niet echt mogelijk) Dat veranderde toen hij nét terug in Nederland was en begon met bakken. In 2017 meldde hij zich op het allerlaatste moment aan voor Heel Holland Bakt. Hij schopte het tot de finale, die Hans Spitsbaard uiteindelijk won.

Bijzonder aan Gwenn is dat hij autodidact is: hij heeft zichzelf alles aangeleerd op het gebied van bakken, waarbij zijn hart ligt bij de Franse patisserie. Volgens Gwenn komen de beste patissiers namelijk uit Frankrijk.

En nu is daar zijn eerste boek: Gwenn’s Bakery, moderne Franse patisserie. Gwenn Danis. (Fontaine Uitgevers, 29.99 euro)

Er vallen meteen een aantal

Lees meer ...
De Bijbel van de Italiaanse keuken

De Bijbel van de Italiaanse keuken

Tijdens de presenstatie van de Bijbel van de Italiaanse keuken, op een zondagmiddag in restaurant Toscanini in Amsterdam was het druk en gezellig. Toscanini is zo’n restaurant waar ik graag eet en me meteen als ik over de drempel stap op vakantie in Italië waan. De lekkerste inktvis at ik hier en de cannoli siciliani is onovertroffen. Het licht valt hier anders naar binnen dan elders, de tafels zijn gedekt met krakend witte lakens, fonkelende glazen en achterin is het kloppend hart: de open keuken waar het gonst en je de heerlijke bedrijvigheid kunt zien.

Het eten is er heerlijk, verfijnd en beslist niet wat je bij de gemiddelde Italiaan elders in de stad eet. Tijdens het inleidende praatje werd dan ook gezegd dat dé Bijbel van de Italiaanse keuken daarom alleen door de mensen van Toscanini geschreven kon worden. Uiteraard is dat een beetje hoofdstedelijk snobisme want er zijn natuurlijk en gelukkig nog veel meer uitstekende Italiaanse restaurants in ons land.

Boven de keuken van Toscanini hangt een gezegde in het dialect van Rome dat in vertaling het volgende zegt:

‘Als je goed wilt eten, moet je tijd nemen voor de bereiding.’

Lees meer ...