logo boonappetit

Joke blogt!

The Lemon Kitchen + recept voor citroentartelettes

The Lemon Kitchen + recept voor citroentartelettes

Als kind had Jadis Schreuder al een geheel eigen smaak waar het eten betrof: voor haar geen pannenkoeken of patat, maar volwassen gerechten als zalm met citroen, escargots en een kaasplankje in plaats van een kinderijsje. Een echte lekkerbek. Dat ze iets met eten zou gaan doen lag dus voor de hand. Na de hotelschool waar ze stage liep bij onder andere Sergio Herman studeerde ze Food Innovation aan de HAS in den Bosch. Voor haar afstuderen zette ze haar bedrijf The Lemon Kitchen op. Deze naam is niet zo verwonderlijk want Jadis is dol op de veelzijdige smaakmaker citroen.

Ze schreef er een heel kookboek over: The Lemon Kitchen kookboek citroen de onmisbare smaakmaker. Door Jadis Schreuder, (uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 20 euro). Behalve de receptuur, fotografeerde, verzorgde ze de foodstyling én illustreerde ze het boek. Dat vind ik altijd érg knap als je dat allemaal kunt.

Het boek begint met een heel leuke en uitgebreide inleiding over wat een citroen is en wat je er allemaal mee kunt. Jadis geeft door het boek heen leuke en bruikbare tips bijvoorbeeld om een halve citroen eerst in te prikken voordat je hem perst: er

Lees meer ...
Falastin + recept voor héerlijke notenmix

Falastin + recept voor héerlijke notenmix

Je moet het even weten, anders zou je er zo aan voorbijgaan. De cover van Falastin is voorzien van een krans getekende olijvenbladeren. Olijvenbladeren staan voor Palestijnen symbool voor land, weerstand en vrede. Dat lijkt me voor een kookboek met Palestina als onderwerp een mooie en weloverwogen keus. Falastin, het kookboek door Sami Tamimi en Tara Wigley (Fontaine uitgevers, 29.99 euro).

Sami Tamimi is net zoals Ottolenghi in Jeruzalem geboren. Hij woonde aan de Arabische oostkant en Ottolenghi aan de Joodse westkant van de stad. Pas in Londen vonden ze elkaar en werden ze vrienden en compagnons. Sami Tamini is vanaf het allereerste begin betrokken bij het Ottolenghi imperium. Hij kookt, ontwikkelt receptuur en schreef eerder samen met Ottolenghi Jeruzalem en Ottolenghi - Het kookboek. Tara Wigley werkt al jaren voor en met Ottolenghi, naast het ontwikkelen van receptuur schreef ze mee aan zijn kookboeken. 

Falastin, het Arabisch kent geen P, gaat over Palestina: zijn keuken, zijn ingrediënten, zijn geschiedenis, zijn toekomst, zijn mensen en hun stemmen. De Palestijnse kwestie houdt de gemoederen in het Midden-Oosten al lang bezig. Toch is Falastin, - en dat  is heel knap - nergens negatief of

Lees meer ...
Het Bourgondische Bitterballenboek + recept!

Het Bourgondische Bitterballenboek + recept voor Ooserse oesterzwam bitterbal

 

Bitterballen. Ik ben er dól op. Als ik op een feestje of borrel ben en ik zie vanuit mijn ooghoek dat er bitterballen aankomen, dan maakt mijn hart een huppel van voorpret. Zelf bitterballen maken doe ik weleens, maar vanaf nu ga ik dat vaker doen. Met de 30(!) Bourgondische recepten uit een kookboek over bitterballen. Ilona de Wit schreef Het Bourgondisch Bitterballenboek. (22.50 euro, Uitgegeven in eigen beheer en verkrijgbaar via Bol.com en https://hetbourgondischebitterballenboek.nl/ )

Ilona is online gekroond tot ‘Bitterballenkoningin’ naar aanleiding van de door haar georganiseerde bitterballenborrels. Al op de lagere school deelde ze bitterballen op haar verjaardag uit. Hoewel haar blog ‘Worstenbrood en wijn’ heet, viel haar passie voor bitterballen al snel op. Dit resulteerde in een kookboek over bitterballen. Geen gewone maar 30 verschillende Bourgondische, luxe, verfijnde bitterballen met bijzondere vullingen. Bitterballen die niet misstaan als amuse of voorgerecht bij een etentje.

Heel dapper bracht ze het boek geheel in eigen beheer uit. En dat is op zich al een prestatie van formaat. Het is een bijzonder goed verzorgd boek, zorgvuldig geschreven, de recepten zijn getest tot aan de perfectie. Mooi vorm gegeven,

Lees meer ...
Evergreen + heerlijk broccolisalade recept

Evergreen + heerlijk broccolisalade recept

Telkens pak ik het grote, groene boek er even bij. Om weg te dromen bij de prachtige foto’s van de natuur en mooie gerechten. Evergreen, de Scandinavische groentekeuken. Door Mikkel Karstad met fotografie van Anders Schonnemann. (Terra, 34,99 euro)

Evergreen is een kookboek dat ook heel fijn is om in te bladeren. Er gaat een rustgevende werking vanuit. Dat komt allereerst door de kleur groen die kalmerend werkt. Maar ook door de prachtige foto’s van de natuur: het bos, het eiland, de akker, de landtong. De opmaak van het boek is anders: grote bladzijden, grote letters, veel rust en ruimte. Heel knap gedaan zodat er echt een ‘Zenmoment’ ontstaat.

De Deense Mikkel Karstad is chef-kok, culinair columnist en foodstylist. Zijn recepten zijn ogenschijnlijk eenvoudig. Maar schijn bedriegt. In dit boek speelt telkens één groente de hoofdrol. Zoals courgette, erwten, bonen, bloemkool, uien, knolselderij of rode biet. De simpele salade van broccoli die ik maakte was verrassend lekker en volkomen in balans wat smaak en textuur betreft.

De recepten hebben weinig ingrediënten en bevatten soms zaken die je rechtstreeks uit de natuur haalt. Zoals beukenbladeren, of klaverzuring. Het grootste deel van de recepten maak je

Lees meer ...
Midnight Chicken + recept voor verrukkelijke citroenkandeel

Midnight Chicken + recept voor verrukkelijke citroenkandeel

Vanaf het stapeltje op de hoek van mijn bureau lag het  boek me al een tijdje aan te staren. Ik heb het over Midnight Chicken (& andere recepten die het waard zijn om voor te leven) door Ella Risbridger. (Fontaine uitgevers, 29.99). Dit is het ontroerende verhaal van een jonge vrouw die het leven ten gevolge van een depressie niet meer ziet zitten. Als ze kort na haar 21e verjaardag een zelfmoordpoging doet komt ze terecht bij de psychiater. Terwijl de psychiater met haar praat en het waarom probeert te achterhalen, kan ze alleen maar aan het maken van een pastei denken. Met haar vriend in dit boek ‘de Lange Man’ genoemd en een doos valium keert ze huiswaarts. Om daar verdere behandeling af te wachten. Wat volgt is een helende reis langs herinneringen, verhalen en vooral recepten die haar al kokend en etend uit de zwarte diepten van de depressie trekken. Prachtig geschreven, zonder in ‘zwaar drama’ te vervallen.

Het is een mooi, indringend en zeer lezenswaardig boek. Omdat het vooral over veerkracht en levensdrang gaat. En de geweldige rol die eten in het leven kan spelen. Eten is emotie

Lees meer ...
Jackfruit recensie + heerlijk Smokey jackfruitgyros recept!

Jackfruit recensie + heerlijk Smokey jackfruitgyros recept!

Jackfruit is dé plantaardige vleesvervanger van dit moment. De vrucht komt oorspronkelijk uit India maar is nu overal in Azië, Oost-Afrika en Latijns -Amerika te vinden. De vruchten kunnen immens groot worden en om de grote vruchten de ruimte te geven worden de kleinere (jonge)exemplaren geoogst om grotere de ruimte te geven. Je kunt het vruchtvlees op twee manieren eten: rijp dan is het geel en zoet of jong. Jong jackfruit heeft wit vruchtvlees, is neutraal van smaak en heeft een vlezige structuur. Pulled jackfruit is inmiddels bekend als heerlijk plantaardig alternatief voor de vleesvariant.

Maar je kunt er nog veél meer lekkers mee maken. Dat bewijst Jessica Lek overtuigend in haar boek Jackfruit (uitgeverij Good Cook, 14.95 euro). In dit boek staan 30 kruidige, verrassende vega(n) gerechten met jackfruit. Prachtig gefotografeerd door Mitchell van Voorbergen.

Omdat jackfruit van zichzelf weinig eiwit bevat kun je het niet als 1: 1 vleesvervanger gebruiken. Dit ondervangt Jessica met andere ingrediënten zodat de recepten volwaardig zijn. Je krijgt recepten voor snacks, denk aan jackfruitnuggets, lunch waarbij jackfruitspread of saffraanfatoutoush, voorgerechten zoals wortel- en jackfruitröstis en hoofdgerechten waarbij plaattaart en gele curry aan bod komen.

Het

Lees meer ...
INGEPAKT! + het makkelijkste recept voor ratatouille

INGEPAKT! + het makkelijkste recept voor ratatouille

Wat een leuke manier van koken en wat ongelooflijk makkelijk. Dat was het eerste dat ik dacht toen ik mijn pakketje ratatouille de oven inschoof. Ingepakt! gaat uit van de gedachte dat je een aantal ingrediënten in een stuk bakpapier, folie of een braadzak stopt. Dan ga je  zitten, de hond uitlaten of wat anders doen en een poosje later zet je het eten op tafel. En papillotte, dat is de Franse term voor deze manier van koken. Dat is behalve érg makkelijk: een soort ‘luie wijven koken’ ook erg lekker. Alle smaak blijft behouden en in het pakketje.

In Ingepakt! 60 in bakpapier verpakte ovengerechten van Lousie Kenney (Uitgeverij Citrus, 22,95) staan recepten met groente, vlees, vis en desserts. Vooraf een inpakinstructie in beeld en tekst. De recepten zijn voor 2 – 6 personen, dat wisselt per gerecht. Voorin geeft Louise aan hoe je de receptuur aanpast. Sommige maaltijden pak je per persoon in, andere in zijn geheel. Het wijst zich vanzelf als je het recept leest.

Van de recepten noem ik: portobello’s met spinazie en room, gebakken zoete aardappel met geitenkaas, peterselie en citroen, pasta met zeevruchten, gamba’s et

Lees meer ...
Heerlijke bananendosa’s uit The Curry Guy Veggie

Heerlijke bananendosa’s uit The Curry Guy Veggie

De Indiase keuken is door zijn sublieme gebruik van kruiden en specerijen een van mijn favoriete. Door geloofsovertuiging of uit armoede eet een groot deel van de Indiase bevolking vegetarisch. Dat maakt dat de Indiase keuken veel en érg lekkere vegetarische gerechten kent.

Dan Toombs is een Amerikaan die in Engeland woont en sinds 2010 zijn enthousiasme voor de Indiase keuken deelt op zijn blog The Curry Guy. Hoewel Dan geen herleidbare Indiase roots heeft is het zijn favoriete keuken. Om de Indiase keuken waar hij verzot op is écht te leren kennen, at hij een jaar lang (2011) elke maaltijd (dus ook ontbijt en lunch) Indiase gerechten. Hij vroeg Indiase chef-koks naar hun recepten. Het resultaat is dat hij inmiddels écht verstand en kennis van de Indiase keuken heeft. Eerder verscheen The Curry Guy en The Curry Guy Easy van zijn hand. Uit beide boeken kook ik met enige regelmaat en altijd valt de kennis van en het gebalanceerde gebruik van kruiden op, wat heerlijke gerechten oplevert.

Nu is er The Curry Guy Veggie. Meer dan 100 vegetarische curry’s en andere gerechten uit de Indiase keuken. Dan Toombs (Good Cook,

Lees meer ...
Het blenderboek + kefir-mango smoothie recept

Het blenderboek + kefir-mango smoothie recept

Nora French is geboren in Duitsland, getrouwd met een Engelsman en woonachtig in Nederland. Los van dit grappige feit is Nora een zeer gewaardeerde culi collega die ik af en toe tegenkom bij presentaties, waar zij met verve haar boek(en) promoot. Nora schreef eerder Gezond fastfood (2018) en Pioppi -hét kookboek (2019).

Nu is er Hét blenderboek. Mixen is het nieuwe koken. 101 gezonde &glutenvrije recepten. (Culinair Karakter, 22,50 euro)

Nu heb ik sinds een tijdje een (hogesnelheid) blender en drink ik bijna elke morgen een groene smoothie. Omdat ik het lekker vind, er energie van lijk te krijgen en omdat mijn kleine moestuin vol groene blaadjes staat. Behalve voor smoothies gebruik ik de blender niet genoeg, ik was dus nieuwsgierig naar dit boek. Nora laat zien dat je behalve smoothies nog veel meer met je blender kunt maken, vandaar de ondertitel: mixen is het nieuwe koken.

Na een inleiding waarbij alle blenderweetjes ter sprake komen waaronder het hilarische ‘hou je plafond schoon’, komen de smoothies in alle soorten en smaken voorbij. Aan de hand van een smoothie-formule: hoe bouw je een smoothie op, komen er naast de groene ook roze

Lees meer ...
Bish Bash Bosh! + recept voor platbrood

Bish Bash Bosh! + recept voor heerlijk platbrood

Lange tijd was vegetariër zijn voldoende om het milieu te sparen en dierenwelzijn te bevorderen. Er lijkt echter een verschuiving plaats te vinden naar een stapje verder: een geheel plantaardige manier van eten, beter bekend als vegan of veganistisch. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat altijd nogal wat vond. Tot ik me er wat meer in ging verdiepen. Wie net zoals ik dol is op kaas, slagroom en eieren houdt daarmee de vee-industrie op gang. (Voor zuivel en kaas moet een koe kalven, 51 % is stiertje en gaat meteen door naar de mesterij.) Wie milieu en dierenwelzijn serieus neemt kan dus eigenlijk niet om een deels of full-time vegan lifestyle heen.

Maar hoe maak je nou bepaalde gerechten lekker zonder kaas, eieren of room? Dat lees je in Bish Bash Bosh! Jouw favorieten, geheel plantaardig. Dit is het 2e boek van vegan auteurs Henry Firth & Ian Theasby (Fontaine Uitgevers, 27,00 euro). Hier laten ze in meer dan 140 simpele en smakelijke recepten zien hoe je een vegan variant van veel klassiekers klaarmaakt. En dat doen ze heel erg goed. In receptuur uit alle windstreken zoals Italiaans, Midden-Oosters, Indiaas

Lees meer ...
In 6 weken naar Zero Waste

Zero Waste

Wie de gruwelijke beelden van de plasticsoep in zee heeft gezien weet: het moét echt anders. Met zijn allen helpen we onze prachtige planeet om zeep.

Gelukkig komt er steeds meer besef bij een grote groep mensen die de voorhoede vormt en op zoek gaat naar alternatieven. Bijvoorbeeld om zo plasticvrij en verpakking loos mogelijk te leven. Mijn vriendin Willy doet dat. Het is bijzonder om haar volhardende houding en creativiteit te zien. Ze vertelt me over haar successen en minder geslaagde pogingen als ze bijvoorbeeld met haar bakjes en potjes boodschappen gaat doen.

Toen ik het zeer aanstekelijke  In 6 weken naar Zero Waste Zo eenvoudig is duurzaam leven van Kate Arnell (Uitgeverij Good Cook 19,95 euro) las, moest ik dan ook vaak aan mijn vriendin denken.

In dit stappenplan laat Kate, die nergens preekt maar juist een fijne bemoedigende en daardoor zeer aanstekelijke toon gebruikt, zien wat je allemaal kunt doen om zo plastic- en afvalvrij mogelijk te leven.

Zelf kwam Kate op het idee toen ze een artikel las over een gezin van vier personen in Californië dat in een jaar tijd zo weinig afval had geproduceerd dat het in een literpak (!) paste.

Lees meer ...
Stoofbijbel + recept voor Arabische kikkererwten

Stoofbijbel + recept voor Arabische kikkererwten

Ik weet niet hoe dat voor jou is, maar voor mij is het woord stoven verbonden met knus binnen zijn terwijl de regen tegen de ramen slaat en behaaglijkheid. Dan denk ik aan de pan met draadjesvlees op het oliestel vroeger thuis, of stoofpeertjes die rood kleurden tijdens het koken. Stoven is het eten de tijd geven om langzaam gaar te worden, een beetje langer maakt niet uit daar wordt het alleen maar lekkerder van.

Julius Jaspers is veelzijdig: naast kok, restaurateur, presenteerde hij RTL’s Topchef  én brengt hij met regelmaat een kookboek uit. Het laatste is de Stoofbijbel van hachee tot hazenpeper en van lapskaus tot ossobucco. Julius Jaspers (Carrera Culinair, 31,99 euro).

De stoofbijbel is een kloek boek vól stoofgerechten. Uiteraard staan de klassiekers als hachee, draadjesvlees, stoofpeertjes, hutsepot,  boeuf stroganoff, chili con carne en winterfruit erin. Maar ook minder bekende zoals de lapskaus in de titel: dat ‘een staaltje restverwerking is uit de havens van Noorwegen en Denemarken, Noord-Duitsland (Hamburg en Bremen) en gek genoeg ook Liverpool. Er zijn vele varianten. Ik heb het idee dat het een beetje de koelkast aanvegen is.’ Een soort stoofpotje van (restjes) groenten en vlees

Lees meer ...
Koken doe je zo!

Koken doe je zo!

 

Mij overkomt het regelmatig dat ik me afvraag: waarom is …. dat eigenlijk zo? Ook op culinair gebied zijn er veel zaken waarvan je niet precies weet waardoor ze veroorzaakt worden. Die je gewoon voor lief neemt, zoals het huilen bij het snijden van een ui. Daarom vind ik Koken doe je zo! 700 tips, trucs & wetenswaardigheden om je keukenskills te verbeteren Van Arthur le Caisne (Uitgeverij Good Cook 25,95 euro) zo leuk en praktisch.

Dit boek geeft antwoord op veel vragen: waarom is gefrituurd eten zo lekker? Waarom kleeft Thaise kleefrijst? Waarom moet je gehakt altijd ontdooien voor je het bakt? Waarom is het een heel goed idee om zelf je gehakt te maken…. En waarom moet je dat NOOIT in de supermarkt kopen? Waarom zijn eieren niet rond maar ovaal? : in het kort het aanvankelijk ronde ei verandert van vorm omdat de kip het anders niet gelegd krijgt. Het zijn niet alleen leuke weetjes maar ook die je veiligheid bevorderen: waarom je beter je handen kunt wassen als je een ei vastpakt of hoe je een ei van een truffelsmaak kunt voorzien zonder de truffel te eten. (Goedkope truc voor een

Lees meer ...
thee, de nuchtere neef van wijn + recept voor visburger met Matcha mayo en thee advies

Thee, de nuchtere neef van wijn

 

Het is jaren geleden dat ik naar de Jaarbeurs in Utrecht ging om Mariëlla Erkens aan te moedigen op de koffie- en theebeurs in haar strijd om de beste theesommelier van Nederland te worden. Heel dapper liet zij op een groot podium zien hoe je bepaalde soorten thee zet en welke gerecht volgens haar daarbij het best zou passen: foodpairing. Dat jaar won zij niet, om een jaar later terug te keren en alsnog die titel binnen te halen. Dat bewijst dat ze naast deskundig ook een doorzetter is.

Toen ik haar zo bevlogen en deskundig op dat podium bezig zag dacht ik: die zou een boek moeten schrijven. Want ik zag een tipje van de wondere wereld die thee omvat. Thee is meer dan een zakje door een kopje water slingeren. Daar kwam Mariëlla achter toen ze een theeworkshop volgde: de complexiteit, de verfijnde smaken, de vele soorten, de verwantschap met wijn en hoe thee een gerecht omhoog kan tillen. ‘Ik was met stomheid geslagen’. Het deed haar besluiten om de driejarige opleiding tot theesommelier te volgen. ‘Om alles over thee te leren heeft een mens niet genoeg tijd in een leven,

Lees meer ...
uit de oven

Uit de oven

De oven is één van de fijnste keukenhulpen die er is. Je snijdt, roert of mengt wat, zet het in de oven en terwijl je iets anders doet transformeert het tot een heerlijk gerecht. Alleen door warmte en tijd! Wonderbaarlijk.

Het is dus niet verwonderlijk dat er met regelmaat kookboeken die de Oven als onderwerp hebben verschijnen. Uit de oven 100 gerechten waar je niet naar om hoeft te kijken van Diana Henry (Kosmos Uitgevers, 24,99) is een boek waar de oven centraal staat.

‘Ik vind de ovendeur dichtdoen en een theedoek over mijn schouder gooien een van de bevredigendste gebaren in de keuken.’ Zegt Henry in haar inleiding. Ik kan dat beamen. Eerder schreef zij de Gouden kip en Simpel. Diana Henry haar recepten zijn net even anders dan het alledaagse. Hoog op smaak en vol structuren en kleur. Haar laurierkip uit de Gouden kip is een van mijn favoriete bereidingen om kip te maken.

In dit boek geeft ze recepten voor simpele maaltijden zoals saucijsjes, koteletten, visfilets en dergelijke. Ohh denk je dan….simpel. Maar gebraden saucijsjes, appels & bramen met mosterd en ahornsiroop is niet moeilijk om te maken, prachtig om te zien en allesbehalve

Lees meer ...
Tafels vol liefde, het kookboek van thuis in Oss

Tafels vol liefde, het kookboek van thuis in Oss + recept voor Rempah

De gemeente Oss. Tot ruim een jaar geleden een plaats waarvan veel Nederlanders misschien niet precies konden zeggen waar deze lag of er dat ze er ooit waren geweest.

Het vreselijke ongeluk bij een treinovergang met een Stint (gemotoriseerde bakfiets) bracht Oss dramatisch in het nieuws. En recent bleek er in Oss een criminele familiebende te huizen die in drugs en wapens handelen.

Voordat dit alles speelde was ik een paar keer in Oss bij de boekhandel (De Rijks) om mijn boeken te promoten. Ik vond het een warm bad. Lieve enthousiaste boekverkopers en een tafel met theepot waaraan een aantal fans.

Dat Oss een warm bad is bewijst het kookboek Tafels vol liefde, kookboek van thuis in Oss. Kitty Schaap en Manjo van Boxtel. (Stichting Thuis in Oss, 14,95) verkrijgbaar bij boekhandel Derijks:https://www.libris.nl/derijks/

Thuis in Oss is een stichting die ontstaan is als reactie op de weerstand en extreme acties op de in 2016 geopende noodopvang voor vluchtelingen in Oss. De stichting wil een andere kant van Oss laten een zien: een lievere en een gastvrijere. Eten verbroedert en overstijgt culturele verschillen.

Door

Lees meer ...
Mijn appeltaart- het recept

Mijn appeltaart- recept

Mijn kinderen vragen er altijd om: bak je appeltaart? Mijn visite gaat er van uit dat ik op verjaardagen appeltaart bak. Toen ik een keer andere taarten had gemaakt, was het commentaar en de teleurstelling dan ook groot.

Het recept komt uit Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen. Mijn eerste kookboek uit 2010. Het jaar daarvoor bracht ik mijn eerste boek (non-fictie) Het mysterie van de reuk uit. Daarin vertel ik welke invloed geur op je leven heeft en wat het inhoudt als je niets kunt ruiken en daardoor bijna niks kan proeven. Dat heet officieel Anosmie, en dat heb ik sinds mijn vierde jaar. Ik sprak voor dat boek veel mensen, die zich bezighouden met ruiken, geuren en onderzoek daarnaar. Maar ik sprak ook veel mensen die net zoals ik hun reuk volledig kwijt waren. Het verschil tussen hen en mij was dat ze hun reuk op latere leeftijd kwijt waren geraakt en daardoor écht beseften wat ze misten. Ze waren niet alleen hun reuk maar ook een groot deel van hun levenslust en -vreugd kwijt. Met ruiken is het echt zo dat je pas weet wat je mist als je het

Lees meer ...
Donna Hay weeklight + recept voor vegaburger

Donna Hay weeklight + recept voor vegaburger Als fan van Donna Hay ben ik blij met ieder nieuw boek dat van haar verschijnt. Weeklight snelle recepten voor een goed gevoel door Donna Hay (Spectrum, 32.50 euro) is zo’n boek waarvan mijn hart sneller gaat kloppen. Grotendeels vegetarisch, veel groenten, veel kleur en zeer maakbare niet al te veel tijdrovende recepten. Uiteraard allemaal schitterend gefotografeerd en je krijgt meteen trek als je het ziet,. Laag in koolhydraten door het hoge gehalte aan groenten, vandaar light, dat maakt dit boek erg geschikt voor de dagen na de feestdagen als we allemaal weer wat minder van alles en ook van onszelf willen. Maar ook als je dat niet wilt zijn het fijne, gezonde recepten. Echt een boek om veel te gebruiken. In diverse hoofdstukken als Eet jezelf gezond, Moderne make-over, Kommen vol genot, Groene heerlijkheid, Tijd tekort, Basics to brilliance en Er is altijd ruimte voor een toetje, krijg je recepten als knapperige quinoaschnitzels met koolsla en karnemelkdressing, vegetarische bolognesesaus, Thaise salade met biefstuk, mac and cheese met extra groente, wortelsoep met kurkuma, gegrilde broccolisalade, snijbietrolletjes of een supersnelle superfoodsoep. Er staan een aantal basisrecepten in waarop verder geborduurd wordt, zoals het spinazie

Lees meer ...
‘t Verrukkelijke kinderbakboek + ricotta pannenkoekjes recept

‘t Verrukkelijke kinderbakboek + ricotta pannenkoekjes recept

Wat krijg je als een kinderboekenschrijver en bakgod de handen ineen slaan? : Een heel erg leuk en vermakelijk kinderbakboek. Rutger van den Broek (wie kent hem niet) en Mark Haayema (kinderboekauteur) sloegen de handen ineen en schreven ‘t Verrukkelijke Kinder bakboek (Uitgeverij Rubinstein 22,99 euro)

Dit kinderbakboek is een kleurig, vrolijk vormgegeven boek dat verhaalt over de familie Bakker die het liefst de hele dag in de weer is met boter, eieren, bloem en suiker. Het hele jaar door maken ze de lekkerste baksels. De 28 recepten zijn veel voor kinderen bekende: verjaardagstaart, appelflappen, cheesecake, rozijnenbroodjes, koekjes in allerlei soorten en smaken, bananenbrood, fruitkruim (crumble) pannenkoektaart, kruidkoek en pepernoten. Tussen de recepten door wordt het verhaal van de familie Bakker verteld en vinden kinderen leuke weetjes onder het kopje: Wist je dat? zoals dat de meeste mensen op 5 oktober jarig zijn én hoe dat komt, welk verjaardagscadeau het meest gegeven wordt of dat er geen noten aan pepernoten te pas komen.

Het boek is vanaf zes jaar, ik weet uit ervaring dat kinderen het énig vinden om samen te bakken en in de keuken bezig te zijn.

Mijn hongerig oog viel

Lees meer ...
Hottie sambal, dat is sambal met een goed gevoel

Hottie sambal, geeft een goed gevoel

Wist jij dat je door het eten van sambal een goed gevoel kunt krijgen? Allereerst door het pittige karakter. Het eten van peper veroorzaakt een soort pijnprikkel waardoor de hersenen endorfinen aanmaken. Endorfinen zorgen voor een prettig gevoel. Ook krijg je het warm van het eten van peper.

Maar er is nog een reden: De sambal van Hottie sambal: lekkere biologische sambal van Nederlandse bodem, van lokaal geteelde pepers en ingrediënten en met veel liefde gemaakt.

Lang geleden kwam ik Sita Danser tegen op een biologische markt en proefde ik van haar heerlijke sambal.Onlangs kwam ik haar weer tegen op facebook. Maak jij nog steeds van die heerlijke sambal? Jazeker! antwoordde ze. Ze stuurde me een paar potjes op. En weer was ik aangenaam verrast hoe lekker ze zijn. 

Sita maakt sinds 2004 onder de naam Hottie Sambal verschillende soorten sambal op ambachtelijke wijze. In een klein fabriekje, mengt Sita alle kruiden, pelt ze de knoflook, maalt ze alles en is ze bij het verpakken in potjes en de rest van het proces aanwezig. Ze maakt 6 smaken varierend in pittigheid: Yellow peppers die heel heet is, red hot tomaat (iets minder heet)

Lees meer ...