logo boonappetit

Joke blogt!

Curry: dat is altijd lekker! Met recept.

Curry: dat is altijd lekker! Met recept.

Wie aan het eind van de week in de koelkast kijkt en aangestaard wordt door groenten die nodig gegeten moeten worden weet wat er te doen staat: groentesoep of een groentecurry maken.

Althans zo vergaat het mij. Nu hoef ik (en jij) natuurlijk niet te wachten tot het opmaken van restjes: een curry smaakt écht altijd. En er zijn er zoveel verschillende dat ik het gerust elke dag zou lusten.

In Curry’s, de heerlijkste comfort food recepten. Machteld Smid. (Culinair Karakter, 9.99 euro) staan meer dan 40 recepten voor traditionele Indiase curry’s, frisse Thaise curry’s, fusioncurry’s én recepten voor bijgerechten zoals komkommersalade, naanbrood en chapati. Voorin het boek vind je receptuur voor raita een frisse salade op basis van yoghurt met groente, chutney’s en relish. En bij de dahl gerechten vind je ook rijstrecepten. Bij een enkel recept wordt uitgegaan van een kant en klaar gekochte currypasta, in de meeste gevallen maak de kruidenmix zelf. (niet moeilijk!) Dat maakt dit boek tot een compleet boek waar je een complete zelfgemaakte curry maaltijd mee op tafel kan zetten.

Behalve vegetarische curry’s krijg je ook recepten voor curry’s met vlees en vis. De foto’s

Lees meer ...
Luxe koekjes van eigen deeg +cheescakekoekjes recept

Luxe koekjes van eigen deeg +cheescakekoekjes recept

Ik denk dat bijna iedereen wel van koekjes houdt. Een koekje bij de koffie of de thee tilt dat meteen naar een hoger plan. Niets zo fijn als een trommel met koekjes in huis te hebben. En zelfgebakken koekjes zijn natuurlijk het allerlekkerst.

Nu ken ik veel koekjes, echt. Ik dacht dat ik zo’n beetje alle koekjes wel had geproefd. Daarom was ik zo verrast door 100 luxe koekjes van eigen deeg. De lekkerste recepten van koekjeskoningin Ellouisa. (uitgeverij Nw A’dam 23.99 euro) Elisabeth Scholten in het dagelijks leven juriste, heeft bakken als hobby. Op haar veelgelezen blog Ellouisacooking heeft ze veel volgers die vooral haar koekjesrecepten zeer waarderen. De koekjes zijn net even anders en lijken wel een samensmelten van culturen: Elisabeth is getrouwd met een Marokkaanse man en de bakgeheimen van die keuken verwerkt ze in haar recepten. Dat levert echt heel bijzondere koekjes op. Verdeeld in hoofdstukken als simpele koekjes, koekjes met nootjes, koekjes met chocolade, Marokkaanse koekjes, no bake en feestelijke koekjes schotelt ze ons 100 verschillende koekjes voor. Ik noem pindakaaskoekjes, kokoshoedjes, duokoekjes, kaneelkoekjes, witte chocoladevlinders, pistachekoekjes, honingkoekjes, sesam-amandelkoekjes, piramidekoekjes, homemade ferrero, pecan fudge en regenboogkoekjes.

Lees meer ...
Salade! Met super-recept

Salade! Met super-recept

Een salade is in mijn ogen altijd lekker: als lunch, als bijgerecht of als complete maaltijd. Een salade kan warm of koud zijn en in ieder seizoen gegeten worden. Janneke Philippi schreef: Salade, 100 recepten voor eenvoudige salades en dressings. (Nijgh & van Ditmar, 24.99 euro)

De kookboeken van Janneke Phillippi staan garant voor goede, originele en vooral niet te moeilijke recepten die echt altijd kloppen. Ik ben groot fan van Janneke. Omdat ze kennis van zaken heeft en recepten altijd zo’n fijne eigen draai geeft. Behalve voor culinair maandblad Delicious schreef ze al een hele rij kookboeken, die ik allemaal heb: Appeltaart, Desserts, Heerlijk Simpel en Weekendlunches zijn daar een paar van. In alle boeken komt een Bourgondische touch naar boven, niet verwonderlijk als je bedenkt dat Janneke uit Zuid-Limburg komt.

Nu is recent Salade verschenen. Nátuurlijk er zijn meer saladeboeken. Maar dit is van Janneke en dat is toch weer heel anders. Behalve heerlijke salades geeft ze ook veel tips en trucs en recepten voor extraatjes: zoals crunch van zwarte olijven, zelf gedroogde rozijnen (dat is écht zo lekker: met kerst kocht ik dat voor bij een kaasplank), crackers, brood en mozzarella brood om

Lees meer ...
Sint Patricks Day en Ierse lekkernijen

Sint Patricks Day en Ierse lekkernijen

Afgelopen dinsdag was ik uitgenodigd om te komen lunchen in Het Amstel hotel. Wie daar nog nooit binnen is geweest kan ik het beslist eens aanraden. Je hoeft immers geen BN’er of popster te zijn om een kop koffie, high tea of maaltijd te bestellen. Wie het hotel instapt, stapt daarmee een geheel andere wereld binnen en dat is een feest op zich.

Nu was ik daar op uitnodiging van Bord Bia, een organisatie die Ierse producten promoot en onder de aandacht brengt. Omdat 17 maart Sint Patricks Day is, Ierlands nationale feestdag, was gevraagd of iedereen in het groen wilde komen. De Ierse ambassadeur Kevin Kelly was er ook en hield een vurig pleidooi om zijn prachtige land te bezoeken en om dan vooral de mooie, lange weg langs de kust te volgen waar het voor foodlovers een eldorado is.

Wie denkt aan Ierse producten, denkt mogelijk al snel aan whiskey, Guiness en Baileys. Maar Ierland is ook een grote speler op het gebied van zuivel en vlees. Rundvlees afkomstig van kleine familiebedrijven waar de kuddes klein zijn en het bedrijf al generaties in de familie zit. Koeien die veel buiten staan, langer

Lees meer ...
Met | zonder | gluten + eenvoudig snoeprecept

Met | zonder | gluten + eenvoudig snoeprecept

Alexandra Besel, van huis uit psycholoog met een grote liefde voor eten maakte het van dichtbij mee: haar oudste zoon bleek een voedselallergie te hebben. Dat was voor haar een aansporing om lekkere recepten te ontwikkelen die hij en anderen met een beperking of allergie ook konden eten. Zij ontwikkelde hiertoe het modulaire koken wat zij in haar boek, Feest voor iedereen (2016) uitvoerig uitlegt en toepast.

Vorig jaar verscheen Met | zonder | zuivel en nu is daar Met | zonder | gluten, met liefde zonder gluten. 61 Eenvoudige glutenvrije recepten. Alexandra Besel. (Becht, 13.95 euro). Het zijn stuk voor stuk fraaie en vooral bruikbare boeken die een baken zijn voor een ieder (ouders!) die met voedselbeperkingen te maken krijgt of heeft.

Behalve dat de recepten geen gluten bevatten zijn ze vegetarisch, sommige zelfs zuivelvrij en veganistisch en bevatten ze maximaal 8 ingrediënten. Dat dit állesbehalve smakeloos hoeft te zijn bewijst Alexandra Besel met dit boek. Opgebouwd in: basisrecepten, ontbijt, lunch, tussendoortje, diner en desserts toont zij aan dat je ondanks de beperkingen lekker kan koken en eten. Via bakmixen, specerijenmixen en smaakmakers (al deze zaken bevatten als je ze

Lees meer ...
De moderne Duitse keuken in Strudel en Knödel + recept

De moderne Duitse keuken in Strudel en Knödel + recept

Voor veel mensen is de Duitse keuken synoniem aan vet eten; worst, veel varkensvlees en bier. Een keuken waar je hart nu niet meteen sneller van gaat kloppen. Wie Strudel en Knödel openslaat zal dan ook aangenaam verrast worden. Meteen valt op hoe heerlijk, gevarieerd, vers en gezond de hedendaagse moderne Duitse keuken is. (Strudel en Knödel , de moderne Duitse keuken. Anja Dunk. Nijgh & van Ditmar, 29.99 euro)

Anja Dunk is in Wales geboren en heeft een Duitse moeder en Welshe vader. Tijdens haar jeugd woonde ze in Wales, Duitsland en Zuid Oost Azië. De 200 recepten uit Strudel en Knödel ademen echter vooral een Duitse sfeer. Dit wordt mede gevoed door de begeleidende tekst.

Wat bijzonder is dat ze alle foto’s zelf heeft gemaakt als het al op tafel stond en vlak voordat haar kinderen erop aanvielen. Op de keukentrap en met haar eigen servies, zodoende krijg je een inkijkje in haar leven en lijkt het of je bij haar aan tafel zit. Ze schrijft mooi, met een zeker heimwee naar (oma in) Duitsland en naar familietradities die zij zelf ook weer kweekt in haar

Lees meer ...
Vis uit blik 2 + recept uit de Malediven

Vis uit blik 2 + recept uit de Malediven

Bart van Olphen is een bevlogen man. Dol op vis en toen hij met eigen ogen zag welke misstanden er in de grote ‘visfabrieken’ op zee plaatsvonden was hij ontgoocheld. Uit liefde voor vis, de kleinschalige visserijgemeenschappen én vanuit de overtuiging dat het anders kan en moet richtte hij Fish Tales op. Een merk van visconserven, met vis die op een duurzame manier gevangen is en met oog voor de vissers. Van zijn hand verschenen diverse kookboeken over vis.

Tijdens de presentatie van Vis in blik 2 vroeg Bart van Olphen aan de aanwezigen naar de top 3 van meest gegeten vis in Nederland. Voordat ik het antwoord geef moet je eerst even het antwoord voor jezelf bedenken.

Op nummer 3 staat de visstick, op nummer twee de zoute haring en op nummer 1: tonijn uit blik.

Vis uit blik, heeft misschien niet die zelfde spartelverse klank van de vis die je op ijs koopt. Maar zo vertelt Bart van Olphen, vis uit blik en ook uit de diepvries wordt gevangen als de visstand op zijn best is en direct ingemaakt of ingevroren. Verse vis buiten het seizoen is minder goed

Lees meer ...
Super salade + heerlijk recept

Super salade + heerlijk recept

Eerlijk zeggen: denk jij bij een salade aan winter of herfst? Vast niet! Een salade wordt door veel mensen geassocieerd met lichte, warme zomerse (of lente-) dagen. Op die dagen waarop je zoveel mogelijk buiten wilt zijn is een salade perfect.

Toch, en dat bewijst Kat Mead in Super Salade, 60 echt grote maaltijdsalades (Becht, 19,99 euro) kun je een salade het jaarrond als vullende maaltijd eten.

Kat Mead studeerde af als Student of the Year aan een prestigieuze food and wine opleiding in Londen. Met Super Salade wil en laat ze zien dat je ook met één kleurrijk hoofdgerecht indruk kunt maken en heerlijk kunt eten, zodat je niet -zoals vaak bij salades gebeurt- denkt ik moet er meer van eten maar ik wil er meer van.

In vier seizoenen geeft ze steeds recepten die passen in het seizoen, zowel wat betreft de ingrediënten als ook de smaken. ’s Winters wat heftiger smaken dan in het lichtere voorjaar. Telkens maakt ze spannende smaakcombinaties. Er is voor elk wat wils: vega, vegan, vlees en vis komen in de recepten aan bod.

Ik noem: warme garnalencocktail salade, ei, asperges & geroosterde knoflook aioli, papajasalade met

Lees meer ...
Hoe maak ik een hartvormig ei…?

Hoe maak ik een hartvormig ei…?

Misschien ken je ze wel, van die handige filmpjes die je kunt bekijken op Instagram. Over hoe je op een handige manier een granaatappel ontpit, of een avocado tot bloem vouwt. Hoe je een eidooier van het wit scheidt of met behulp van een plastic flesje een kers ontpit.

Ik ben er dol op, in een korte tijd word je geïnformeerd en leer je een handig trucje.

Van al die trucjes is er nu een erg leuk boekje samengesteld: Hoe maak ik een hartvormig ei? ….en heel veel andere keukentips en trucs. (ImageBooks 15.00 euro).

Wat ik erg leuk vind is dat er ook veel tips voor restverwerking instaan: wat doe je met oud brood, een restje rijst, een appelschil of bruine bananen.

Van de bruine bananen bakte ik vegan-muffins voor mijn dochter die geen eieren verdraagt. Echt zo’n boekje dat je cadeau geeft in plaats van een bos bloemen.

Oh en dat ei hartvormig maken is helemaal niet moeilijk, met satéstokjes en elastiekjes vorm je een eitje zó om.

Lees meer ...
Lekker snel met The Curry Guy Easy + curry recept

Lekker snel met The Curry Guy Easy + curry recept

Dat je van eenvoudige ingrediënten, die op zichzelf niet spectaculair zijn, door gebruik van de juiste kruiden en kooktechnieken iets geweldigs kunt maken, dat is voor mij de magie van koken. In de Indiase keuken zijn ze meesters in deze vorm van magie. De Indiase keuken is dan ook een van mijn favoriete.

Gisteravond maakte ik een curry van kidneybonen uit The Curry Guy Easy. Omdat ik koos voor het zelf weken en koken van de bonen, was ik iets meer tijd kwijt. Maar verder stond het gerecht écht binnen no time op tafel. De bloemkoolrijst die ook in dit boek staat, serveerde ik als bijgerecht. We smulden, zo lekker was het. Ondanks dat de enorme pan voor 4 personen was, aten wij het met zijn drieën. Tussen veel bladzijden zit inmiddels zo’n klein geel plakkertje, zoveel recepten wil ik gaan maken.

Van curry’s en Indiase gerechten denk je misschien dat het veel werk is. Wie de ingrediëntenlijst bekijkt, ziet bij veel recepten dat er aardig wat ingrediënten aan te pas komen. Toch -voor wie beter kijkt- zijn het vaak dezelfde ingrediënten die gebruikt worden, maar telkens in andere

Lees meer ...
Stampen maar! Met de stamppotbijbel + recept

Stampen maar! Met de stamppotbijbel + recept

Stamppot en winter zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bijna niets zó lekker als thuiskomen uit de kou en dan boerenkool, zuurkool of hutspot met lekkere jus eten. De volgende dag een kliekje opbakken in de koekenpan met wat kaas: dat is iets om je op te verheugen. Uit de inleiding van de Stamppotbijbel blijkt dat stamppot niet alleen van alle tijden maar ook van alle seizoenen is. Met de stamppotbijbel wil Werner Drent, die op Aruba woont en als chef de cuisine in een ziekenhuis werkt, laten zien dat stamppot van elk seizoen en vooral ook van nu is. Kennen we vooral de stamppot met aardappel als vast ingrediënt, in deze bijbel laat Werner zien dat dit lang niet altijd zo hoeft te zijn. Ook met de restjes weet hij raad: weggooien is zonde en past niet meer in deze tijd waarin we moeten verduurzamen. Daarom is er een heel hoofdstuk voor restverwerking opgenomen. Maar voor we daar zijn, is er een keur van heerlijke en verrassende stamppotjes voorbijgetrokken

Na de klassiekers volgen stampotten opgedeeld in bladgroenten, koolsoorten, paddenstoelen, peulvruchten, stengelgroenten, vruchtgroenten, wortel en knolgewas, kruiden, fruit, bloemen en met een buitenlandstintje. Ik

Lees meer ...
De kunst van Simpel Koken + recept

De kunst van Simpel Koken + recept

Recent liet ik me tot twee maal toe bedotten. Dat was toen ik met een lege maag door de supermarkt liep en blauwe bessen zag liggen. Ze waren ook nog eens in de bonusaanbieding. Eenmaal thuis zag ik wat ik in de haast in de supermarkt over het hoofd had gezien: ze kwamen helemaal uit Chili. Logisch, het is januari en dan groeien hier geen bessen. Maar, bedacht ik me beschaamd… had ik mij niet voorgenomen om meer duurzaam te gaan leven? Juist, in mijn nieuwe leefstijl pasten die bessen dus in het geheel niet. Ik besloot daarom om ze niet zo, of tijdens het ontbijt te eten, maar om er iets heel erg lekkers van te maken: de afstand die ze hadden afgelegd dan maar ‘te eren’. Ik was tegelijkertijd ook de immense stapel kookboeken die zich op mijn bureau verzameld had aan het wegwerken. Dit laatste doe ik door er minimaal één recept uit te koken en door er een recensieblog over te schrijven.

Nu had ik mij ook hier laten bedotten en wel door De kunst van Simpel koken. Notities, lessen en recepten uit een heerlijke smaakrevolutie. Alice

Lees meer ...
De bijbel van de Franse keuken + recept voor far Breton

De bijbel van de Franse keuken + recept voor far Breton

Tijdens de presentatie van de Bijbel van de Franse keuken van Alain Caron kreeg ik een déjàvu. Ik moest toen Caron het woord nam opeens aan Inspector Clouseau denken. Jaren geleden speelde o.a Peter Sellers in de film reeks The Pink Panther Inspector Clouseau, een Franse inspecteur van politie die de Engelse regering helpt met het oplossen van misdaden en met een onnavolgbaar Frans accent Engels sprak.

Alain Caron al 30 jaar in Nederland spreekt Nederlands met een Franse toets. Dat klinkt grappig. Toen hij zijn Bijbel van de Franse keuken inleidde vertelde hij dat hij een andere cover wilde dan al die andere Bijbels. Die vindt hij maar saai. En daar heeft hij mijns inziens wel gelijk in, de cover van de Bijbel van de Franse keuken van artisjokken met dragonvinaigrette tot ratatouille en van bavette met rode ui tot macarons, ( Carrera Culinair 31,99 euro) is in zijn blauwe uitvoering verfrissend, sprankelend en fraai.

Omdat Caron het Nederlands onvoldoende machtig is nam Jonah Freud de redactie op zich.

In andere recensies kreeg dit boek kritiek. Niet zozeer op de daadwerkelijke inhoud maar voornamelijk op het Frans. Het

Lees meer ...
Vegetarisch het jaar door +troostvol soeprecept

Vegetarisch het jaar door +troostvol soeprecept

Toen Anna Jones de Nederlandse vertaling van haar eerste boek ‘Een nieuwe kijk op eten’ (2014) ten doop hield, vond dat plaats in het inmiddels ter ziele Fifteen, de Amsterdamse tak van het restaurant van Jamie Oliver.

Ik vond het meteen een leuk mens, innemend en met een enorme passie. Zij vertelde toen dat ze lange tijd in een keuken werkte en verzweeg dat ze vegetariër was en gewoon biefstukjes bakte voor de klanten. Dat voorbeeld geeft meteen de toon van haar boeken weer: nergens drammerig of opdringerig maar fijne recepten die behalve origineel ook heel lekker en maakbaar zijn.

Ze werd opgeleid in Fifteen in Londen, het restaurant van Jamie Oliver, behalve kok is ze ook kookboekauteur, foodstyliste en levert ze culinaire bijdragen aan kranten en tijdschriften.

In 2016 verscheen een Nieuwe manier van koken en in 2018 Vegetarisch het jaar door, tussendoor werd ze ook nog moeder, wat een extra dimensie aan haar receptuur toevoegt. Kindvriendelijk, voor drukke momenten en doorwaakte ogenblikken. In Vegetarisch het jaar door wordt uitgegaan van zes seizoenen: begin van het jaar, het vroege voorjaar, lente, zomer, herfst en winter in ruim 250 recepten. Tussendoor geeft Anna

Lees meer ...
Mijn goede voornemen

Mijn goede voornemen

Het komt niet uit de lucht gevallen want ik ben er al een poos mee bezig: duurza(a)m(er) te leven. Ik eet al weinig vlees, fiets en loop veel in plaats van de auto te gebruiken, doe het licht achter me uit en trek een vest aan als ik het koud heb in plaats van meteen aan de verwarmingsknop te draaien. Ook eet ik zoveel mogelijk groenten en fruit van het seizoen en koop ik waar het mijn budget het toelaat, biologisch.

Ik doe dat omdat ik me zorgen maak. Om het voortbestaan van onze aarde. En omdat ik het een prettig gevoel vind om dat wat ik kan doen ook te doen. Daarom vind ik de Ecostoof zo’n mooi idee, een moderne versie van de ouderwetse hooikist. Het is een vorm van slow cooking zonder gebruik van stroom of gas. De fraai in linnen uitgevoerde Ecostoof lijkt op een reuzenpompoen en is gevuld met schapenwol van Nederlandse schapen. Die schapen zijn van een zeldzaam ras en worden mede door de Ecostoof weer op de kaart gezet. De bodem is van kurk en ook bekleed met linnen. Caro Niestijl, van huis uit architect en Iris van de Graaf,

Lees meer ...
Persijn, vernieuwend Hollands.

Persijn, verrassende Hollandse gerechten.

 

Dat Hollands eten verrassend én vernieuwend kan zijn bewijzen ze bij Persijn in het QO Amsterdam (hotel). Wie vroeger naar Utrecht reed en de Bijlmerbajes passeerde zag aan de andere kant van het spoor een aantal bedrijfjes. Die hebben plaats gemaakt voor een woonwijk die mijn TomTom nog niet kende. Maar het QO Amsterdam aan de rand daarvan telt liefst 21 verdiepingen dus echt mislopen kun je het niet. Op de begane grond vind je restaurant Persijn en op de 21e etage rooftopbar Juniper en Kin, met fábuleus uitzicht. Een etage hoger is de kas waar een groot deel van de groenten, kruiden en bloemen die je op het bord terugvindt worden gekweekt. Tjitze van Dam is de chefkok en Luc Kusters van Bolenius stelde de menukaart samen. De hele maand december kun je het vier- of vijf gangen kerstmenu eten dat naast een vis en vlees ook een gelijkwaardige groentevariant kent voor vegetariërs.

De uiterst vriendelijke bediening geeft bij elk gerecht uitleg over de ingrediënten, waar ze vandaan komen, ‘zelf geteeld op het dak’ hoor je hierbij regelmatig en heeft leuke kennis over de wijn. Zo dronken we een glaasje bubbels van Limburgse

Lees meer ...
Modern Baking met magische kaneel-dadelcookies recept

Modern Baking met magische kaneel-dadelcookies recept

Onlangs toen ik koekjes aan het bakken was, moest ik opeens weer aan de scheikundelessen op de middelbare school denken. Ik deed eindexamen scheikunde en was een van de betere leerlingen in de klas. Dat wil wat zeggen want zo goed was ik namelijk ook niet. Proeven doen vond ik erg leuk, de droge materie uit het lesboek werd zo opeens aanschouwelijk gemaakt en daardoor begreep ik het ook veel beter. De proefjes die een gekleurde vlam, rook of bubbelende massa gaven vond ik magisch.

Dat déjà vu kreeg ik toen ik kaneel-dadelcookies met een bite maakte naar het recept van Donna Hay uit Modern Baking, taarten, koekjes en alles daartussenin. (Spectrum 35,00 euro). Ergens in dat recept moet je natriumbicarbonaat (baksoda) door gekookte dadel-boter-suikermassa roeren. Dat gaat een reactie aan met de fruitzuren in de dadels en daardoor gaat het borrelen en krijg je meer volume.

In Modern Baking vind je echt alles waarvan je enorme trek van krijgt. Zowel taarten met lekker veel boter, suiker, room en chocolade als ook de wat meer ‘verantwoorde’ baksels van rauwe cacao, oersuiker en andere soorten meel dan gewone bloem. Dat is modern bakken: voor

Lees meer ...
De Gezonde Bourgondiër +recept voor hemelse modder

De Gezonde Bourgondiër +recept voor hemelse modder

We stonden zij aan zij achter een kraampje tijdens de foodmarket bij Scheltema. Toen ik de volgende dag wakker werd hoorde ik haar stem: 'wilt u een hapje Hemels modder? Naar het recept van mijn oma, met een speciaal ingrediënt en zonder eieren of boter'.

Het was druk op die markt en daardoor hoorde ik onbewust heel vaak dat zinnetje. Tussen de bedrijven door nam ik ook een paar keer een hapje en het was érg lekker. Ik heb het over Jacintha Bokma van het onlangs verschenen De gezonde Bourgondiër, Culinair gezond genieten op een makkelijke manier. (Uitgeverij Nw A’dam, 22.99 euro).

Bourgondisch is een levensstijl waarin genieten centraal staat. Het wordt vooral geassocieerd met lekker en uitgebreid eten. Eén blik in het boek en je ziet dat dit de inhoud volledig dekt. Kleurrijk, gul, royaal en smakelijk met als hoofd ingrediënten liefde en gezondheid. Jacintha noemt dit het Vrolijke Voedingshart. Het is een kookboek vol met eigenzinnige recepten. Wie haar op social media volgt heeft hem vast voorbij zien komen: de Fabergé avocado burger. Een prachtige gevulde avocado met gedroogde bloemblaadjes bestrooid. Erg mooi!

In hoofdstukken als een wakkere start,

Lees meer ...
Luilekkerland

Luilekkerland

Toen ik als kind begreep dat wie in Luilekkerland wilde komen, zich eerst door een berg rijstebrij moest (vr)eten, was de aantrekkelijkheid daarvan er voorgoed vanaf. Rijstebrij: alleen het idee bezorgde mij al kippenvel.

Nu is er Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland van Onno & Charlotte Kleyn, (AUP Amsterdam University Press 24.99). Voor deze vorm van Luilekkerland is een lekkere stoel uitzoeken, je erin nestelen en het boek openslaan voldoende. Vader en dochter Kleyn, bij wie de dochter het levende bewijs is dat de appel zelden ver van de stam valt, doken samen in de geschiedenis van het kookboek. Hiervoor raadpleegden ze de rijke verzameling kook- en recepten boeken van De Gastronomische Bibliotheek onderdeel van de Bijzondere Collecties van de Amsterdamse Universiteitsbibliotheek. Waar Charlotte -afgestudeerd in Food History- vooral het graven in de bibliotheek voor haar rekening nam, waren de receptuur en de hertaling voornamelijk Onno’s werk. Het geheel levert een bijzonder smakelijk leesboek op waarin een groot aantal recepten staat. Aangepaste recepten. Want de oude receptuur, die werd niet altijd volledig opgeschreven zoals vandaag de dag. In oude kookboeken werd kennis van koken, -tijden en verhoudingen verondersteld en gaf men slechts aanwijzingen.

Ze noemen het een

Lees meer ...
Culinair Winterdagboek, om bij de verwarming te eetlezen.

Culinair Winterdagboek, om bij de verwarming te eetlezen.

Voor wie misschien een beetje tegen de winter op ziet heb ik een tip: het Culinair winterdagboek van Nigel Slater. (Fontaine uitgevers 29.99 euro). In dit 480 blz. dikke boek deelt Nigel Slater zijn passie voor de winter en alles wat dat seizoen ons brengt. Van november tot februari komt er allerlei lekkers voorbij. Zowel in recept maar ook in tekst. Nigel Slater werkte jarenlang in restaurants en schrijft voor The Observer over alles wat met eten te maken heeft. Ook schrijft hij kookboeken en maakt hij voor de BBC kookprogramma’s die fijn zijn om naar te kijken. Ik heb Nigel Slater een keer ontmoet en toen viel zijn enorme bescheidenheid mij vooral op. Een aardige man die wars is van dikdoenerij. Wat mij vooral zo’n fan van hem maakt is zijn mooie, bijna poëtische schrijfstijl. Zoals hij de winter in al haar facetten beschrijft, doet me op slag verlangen naar sneeuw en beslagen ramen. Ook de geur van de winter komt aan bod, de sparren en dennen, het eten: kou lijkt geuren intenser te maken. De aanloop naar kerst, het maken van de pudding, de boom, versiering en kaarten Nigel beschrijft

Lees meer ...