boon recepten

Een goed recept is als een mooi verhaal. Je leest het, je legt het even weg om het te laten bezinken. En als je het dan weer oppakt, dan voel je de inspiratie stromen. Het verandert je, je wilt er wat mee doen. In mijn geval betekent dit: keukengerei pakken, ingrediënten bij elkaar zoeken en aan de slag gaan om er mijn eigen interpretatie van te geven. Zelf van nul af aan recepten gaan ontwikkelen was de logische vervolgstap. In 2010 leidde dit tot mijn eerste kookboek: Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen en in 2015 tot het tweede: Bonen! (Meer weten: klik hier) Lees verder

Ook ontwikkel ik recepten voor anderen.  De Delftse Mederij is een voorbeeld van een producent waarvoor ik recepten ontwikkelde. Een heel lekker voorbeeld vind je hier: http://mederij.nl/pure-chocoladetruffels-met-hollandse-kersenmede/. Ook voor peulvruchten producenten zoals Gebr. Jonas, Val del Sole en HAK ontwikkel ik receptuur.

En ik lever soms bijdragen aan kookboeken, zoals aan Vega en vis van uitgeverij Snor (2011, niet meer leverbaar), en Vegatopia het kookboek (2015, http://www.vegatopia.com/vega/kookboek). 

In het PS Magazine van Het Parool schreef ik zelf een artikel over receptontwikkeling als je anosmie hebt, met corona als actuele invalshoek en met een mooi kerstmenu.

Mijn jongste boek is geen kookboek, het heet Eerste hulp bij reukverlies. De rechten hiervan zijn nu verkocht aan Duitsland, waar het 14 maart 2022 verschijnt als Erste Hilfe bei Geschmacksverlust, bij uitgeverij Dumont.

Elke dinsdag kun je me vinden in dagblad Trouw, waar ik die dag de kookrubriek mag vullen. Sinds 2020 eet ik volledig vegan, voor mij een logische keus. Mijn recepten zijn daarom honderd procent plantaardig, maar nimmer dwingend van toon. Ik vind dat je de overtuiging in een goed recept moet leggen en nooit moet preken.

Voor uitgeverij BOOM herschreef ik de leergang voor de mbo koksopleiding en bediening. Verder ontwikkel ik recepten in opdracht. Op aanvraag verzorg ik lezingen over reukverlies en kookworkshops, voornamelijk rond peulvruchten.

Op mijn blog Boon blogt bespreek ik de allernieuwste kookboeken. Hier zijn ook alle recepten te vinden.

.

Een tsunami

Een tsunami

Sinds 6 april is mijn leven in een keer drastisch veranderd, zeg maar op zijn kop gaan staan. Na een darmonderzoek bleek dat ik darmkanker heb. Hoe erg en of het uitgezaaid was, moest nader onderzoek uitwijzen. Achttien angstige dagen van onderzoek, onzekerheid en...

Verramsjte amandelfeta

ReceptJoke Boon Verscheen 16 mei 2023 in Trouw Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten. In de boekenverkoop is ramsj Jiddisch voor ongeregeld goed of rommel, de...

Vegaburger!

Tahoeburgers met smaak verscheen 26 april 2022in Trouw Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten. Laatst reed ik over de A1, ter hoogte van afslag Apeldoorn zag ik...

Zwammie ketjap

Zwammie ketjap

In 2019 schreef ik De vega-optie, een kookboek met alternatieven voor vlees. Zwammie ketjap, waarbij oesterzwam de plaats van varkensvlees inneemt, werd een instant hit. Zelfs verstokte vleeseters zoals mijn man vinden het heerlijk. Ingrediënten voor 4...

Linzenbitterballen met zoete aardappel

Linzenbitterballen met zoete aardappel

(Verscheen 27-12-2022 in Trouw) Buiten was het bitterkoud, de hele dag was het niet boven de nul graden geweest. Mijn man kwam al wolkjes blazend aangelopen. In de keuken stond de frituurpan op temperatuur te komen. Al snel klonk het sissend geluid van het vet dat de...

Kerstsalade van broccoli en aalbessen

Ik kreeg een doosje aalbessen van Berry Brothers opgestuurd in de foodybox kerst van De kroon op het werk. Daardoor dacht ik opeens aan de salade die ik zomers vaak maak en die door zijn frisgroene uiterlijk met rode besjes perfect perfect bij kerst past. Het recept...

Recept voor vegan Spaanse bruine bonensoep

foto: Michael van Emde Boas Vorige week kwam Reza Bakhtali, culinair journalist van De Telegraaf samen met fotograaf Michale van Emde Boas bruine bonensoep bij mij eten. We babbelden over peulvruchten, mijn grote liefde daarvoor en aten soep. Ik had twee versies...

Roerbrood van Hugo + krentenbrood variatie

Roerbrood van Hugo + krentenbrood variatie

(Verscheen 21 juni 2022 in Trouw) Tijdens de eerste lockdown aan het begin van de coronapandemie begonnen veel mensen met het bakken van desembrood. Daarvoor is een desemstarter nodig, gemaakt van meel en water, dat elke dag gevoed moet worden. Na een dag of tien is...

Romig chocolade banaan-roomijs

Romig chocolade banaan-roomijs

(Verscheen 17 mei in dagblad Trouw) IJs, ik ken maar weinig mensen die er niet van houden. Het koele mondgevoel, het romige, het zoete of het frisse van sorbetijs: ik ben dol op ijs. Natuurlijk is het ene ijs lekkerder dan het andere. Mijn moeder doet een moord voor...

Roze bietensoep voor Oekraïne

Roze bietensoep voor Oekraïne

(Dit recept verscheen 5 april als kookcolumn in dagblad Trouw) Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten. Als dochter van...